Oud-directeur marketing & communicatie van hogeschool Windesheim. Verduisterde 800.000 euro tussen januari 2002 en oktober 2009. In december 2009 werd aangifte gedaan tegen Belksma, die na zijn aanhouding al op staande voet was ontslagen.

Jelle Belksma
Jelle Belksma

Het meeste geld ging op aan de paardenfokkerij van zijn echtgenote bij hun riante woonboerderij in het Friese Nijetrijne. Toen die ontdekte dat haar man er een buitenechtelijke relatie op nahield, doorzocht ze zijn computer. Daarop ontdekte ze allerlei duistere zaken, die ze doorspeelde aan de FIOD, die een onderzoek instelde Zij zit nu met een nieuwe liefde in Ierland.

In juli 2011 werd Belksma door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Tegen Belksma was 30 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, geëist. De rechters achtten verduistering in dienstbetrekking, valsheid in geschrifte en het doen van een valse belastingaangifte bewezen.

Jelle Belksma bekende 8 jaar lang in totaal 175 valse facturen ingediend te hebben. De onderwijsinstelling merkte al die jaren niets van de fraude.

Via een civiele procedure bij de rechtbank Zutphen kreeg de hogeschool eerder al een vordering van 500.000 euro toegewezen. Volgens de rechtbank Zwolle heeft de verdachte, die een volledige bekentenis aflegde, tot nu toe nog geen moeite gedaan om het geld terug te betalen.

Belksma heeft ”geen enkel moment laten blijken dat het misbruiken van semipublieke gelden hem hinderde”, aldus de voorzitter van de rechtbank. De oud-directeur was volgens gedragsdeskundigen enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Zij constateerden onder meer dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft en veel hecht aan status. De rechtbank rekende het Belksma zwaar aan dat hij tot nu toe nog geen pogingen heeft gedaan om de vordering terug te betalen.

bron: de Telegraaf, jattenvandebaas.nl, nu.nl, RTV Oost

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Belksma, Jelle — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.