De eigenaar van het landgoed aan 3620 Sweetwater Mesa Road, hoog boven Malibu, noemt zich prins en leeft zeker zo. Een lange 3-baans oprijlaan loopt vanaf het hek naar een optrekje van 1.400 vierkante meter met 8 badkamers en evenzovele open haarden.  Uitzicht over de Stille Oceaan, zwembad, tennisbaan, vier holes golfbaan en Hollywood sterren Mel Gibson, Britney Spears, en Kelsey Grammer als buren.

Teodorin Obiang
Teodorin Obiang

Met zijn korte, glad achterover gekamde haar en bril met jampotglazen niet bepaald een koninklijke verschijning. Maar z’n kleding is van Versace, Gucci en Dolce & Gabbana en hij heeft zichzelf niets ontzegd, getuige de 20 miljoen dollar die hij cash betaalde voor de villa, nog los van de inrichting: 60.000 dollar voor tapijten, 58.000 dollar voor een filmzaal en zelfs 1.700 dollar voor een stel wijnglazen.

Olierijkdom in Equatoriaal Guinea

De prins is evenwel niet echt van koninklijke komaf. Teodorin Obiang (1960) is de zoon van de dictator van Equatoriaal Guinea, een land kleiner dan Nederland met nog geen miljoen inwoners, maar de op 2 na grootste olie-exporteur van Afrika met één van de hoogste inkomens per inwoner in de wereld. Toch leeft meer dan 70% van de bevolking in extreme armoede.

Sloppenwijk in Equatoriaal Guinea
Sloppenwijk in Equatoriaal Guinea

Teodorin’s vader, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, bracht in 1979 het bewind van zijn oom Francisco Macías Nguema ten val met een bloedige staatsgreep en staat al 32 jaar aan het hoofd van een despotisch regime dat mensenrechten stelselmatig negeert, journalisten onderdrukt en extreem corrupt is. ’s Lands rijkdom drijft op olie, waarvan de opbrengsten – gegenereerd door bedrijven als ExxonMobil – ongelijk worden verdeeld onder de president, zijn familie en een kleine inner circle. De rest van de bevolking lijdt in stilte.

Het land staat ergens onderaan in de Human Development Index van de VN: de meeste burgers hebben geen toegang tot schoon drinkwater en ongeveer 20% van de kinderen sterft voor het vijfde levensjaar. De overige kinderen genieten geen of slecht onderwijs en ontberen gezondheidszorg.

Volgens juridische experts had Obiang niet meer toegelaten mogen worden tot de VS sinds 2004, toen president George W. Bush proclamatie 7750 uitvaardigde, die het verbiedt om corrupte buitenlandse ambtenaren een visum te verstrekken. “Geen enkel land creëert welvaart zolang haar leiders de economie uitbuiten om enkel zichzelf te verrijken”, sprak Barack Obama, wiens regering plechtig beloofde om ‘7750’ met overtuiging af te dwingen.

Maar Obiang en zijn familie bleven doorgaans onder de radar van de VS, tot het Riggs-schandaal in 2004. Deze bank bleek – zelfs na de aanslagen van 9/11 – geen goed zicht te hebben op verdachte financiële transacties en beheerde rekeningen van Pinochet en Obiang sr..

Als geld geen rol speelt …

Hoewel Teodorin als minister van Bos- en Landbouw in Equatoriaal Guinea slechts 6.500 dollar per maand verdiende, kocht hij de afgelopen jaren:

  • twee weelderige villa’s in Kaapstad
  • huizen in Buenos Aires, Londen en Parijs
  • het eerder genoemde landhuis in Malibu
  • enkele auto’s, waaronder een Bugatti Veyron, een Lamborghini Murcielago, 2 Bentleys en een Aston Martin Vanquish
  • een Gulfstream V zakenjet van een slordige 35 miljoen dollar
  • een kunstcollectie van wijlen Yves Saint Laurent, welke wordt geschat op 20 miljoen dollar
Superjacht Tatoosh
Superjacht Tatoosh

Met Kerst 2006 gaf Obiang een feest voor z’n toenmalige vriendin op het ruim 90 meter lange superjacht Tatoosh van Microsoft miljardair Paul Allen; huurprijs ruim 400.000 dollar. Maar het is natuurlijk nog veel cooler om zelf ook zo’n jacht te hebben. In 2011 heeft hij de Duitse jachtwerf Kusch Yachts opdracht gegeven om voor hem ook zo’n jacht te bouwen.

De kosten van het jacht – met de werknaam ‘Project Zen’- worden geraamd op zo’n 380 miljoen dollar volgens bronnen van de Los Angeles Times en anderen. Het zal uitgerust worden met een bioscoop, restaurant, zwembad en – uiteraard – een geavanceerd beveiligingssysteem. De bouw is nog niet begonnen (2011).

Wel is Teodorin (1969) door zijn vader in mei 2012 benoemd tot tweede vice-president.

Probeer zo’n jongen maar eens klem te rijden

In maart 2011 bericht de organisatie Global Witness dat Teodorin Obiang al meer dan 10 jaar bankiert bij Barclays in Parijs. Met deze beschuldigingen trekken ze de maatregelen en waarborgen tegen witwassen van Barclays in twijfel. Hetzelfde geldt voor CCF Banque Privee Internationale (onderdeel van HSBC), waarmee Obiang ook zaken deed. Een woordvoerder van Barclays gaf als reactie: “Onze wettelijke plichten inzake vertrouwelijkheid van cliëntgegevens beletten het ons in te gaan op een specifieke relatie”.

Een half jaar later viel de Franse politie zijn huis aan de Avenue Foch in Parijs binnen, als onderdeel van een buitenlands onderzoek naar witwaspraktijken en namen een verzameling auto’s ter waarde van 10 miljoen dollar in beslag.

In de Verenigde Staten ging in 2010 het Kleptocracy Asset Recovery Initiative van start, bedoeld om beslag te leggen op vermogen dat leiders en hooggeplaatste bestuurders in ontwikkelingslanden door corruptie hebben verkregen, als dat via Amerikaanse financiële instellingen wordt gesluisd. Op die titel werden in 2011 in Washington en Los Angeles zaken aangespannen tegen Teodorin, betreffende z’n 70 miljoen dollar aan vermogen. Het betrof zijn huis in Malibu, de Gulfstream zakenjet en zo’n 2 miljoen aan Michael Jackson memorabilia.

In oktober 2014 werden voor 30 miljoen dollar zijn landgoed in Malibu, Michael Jackson memorabilia en een aantal dure auto’s door het ministerie van Justitie verbeurd verklaard als schikking in de in 2011 aangespannen zaak. Bijzonder, volgens Ken Hurwitz van het Open Society Justice Initiative, omdat het bij leven gebeurde en de huidige machthebbers in Equatoriaal Guinea betrof. Met deze afloop vervloog evenwel de kans om meer inzicht te krijgen in hoe de staatskas precies werd geplunderd en met hulp van welke lieden dat geld wit werd gewassen en het land verliet.

De aanklacht van de Franse afdeling van Transparency International en de ngo Sherpa leidde in 2017 tot een rechtszaak. Obiang zou meer dan 1.000 maal zijn jaarsalaris hebben besteed aan vastgoed in Parijs, tientallen sportwagens en kunst. Daarbij werd veelal betaald door het bosbouwbedrijf Somagui Forestral, volgens de aanklager slechts een brievenbusfirma, gebruikt om publiek geld naar het buitenland te sluizen. Na een 3 weken durend proces in de zomer werd de vice-president van Equatoriaal-Guinea eind oktober 2017 bij verstek veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar en een boete van 30 miljoen euro voor verduistering, witwassen en machtsmisbruik. Zijn in beslag genomen bezittingen in Frankrijk werden verbeurd verklaard.

Zijn verdediging verweet Frankrijk zich te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden en op de stoel te gaan zitten van de eigen rechterlijke macht van Equatoriaal-Guinea. Ze kondigde aan – opnieuw – naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te stappen. 

bron: (vertaald uit) Foreign Policy (Ken Silverstein), Global Watch, (vertaald uit) Forbes (Mfonobong Nsehe), 100Reporters (Douglas Gillison), WSJ (Christopher Matthews), Voice of America (Jennifer Lazuta), France24 (Claire Paccalin), Wikipedia


Reacties

Obiang, Teodorin — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>