Martin Shkreli
Martin Shkreli

Martin Shkreli haalde in 2015 de voorpagina van menige krant en website nadat hij met zijn bedrijf Turing Pharmaceuticals het HIV-medicijn Daraprim in één klap 50 keer duurder maakte; de prijs per pil ging van 13,50 naar 750 dollar. Dat leverde hem bijnamen op als ‘Pharma Bro’ en ‘meest gehate man van Amerika’. Aan het einde van dat jaar werd hij gearresteerd op verdenking van misleiding en trad hij af bij Turing. 

Na in augustus 2017 schuldig te zijn bevonden, werd Shkreli (1983) begin maart 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en boetes van samen bijna 7,5 miljoen dollar voor het misleiden van investeerders voor een bedrag van zo’ n 11 miljoen dollar. Tussen oktober 2009 en maart 2014 verhulde hij de slechte resultaten van zijn in 2009 opgezette hedgefondsen MSMB Capital Management en MSMB Healthcare. Hij gebruikte geld van farmabedrijf Retrophin, dat hij in 2011 oprichtte en dat deelnam in biotechbedrijven, om schulden bij beleggers af te lossen.

Het geld uit en aandelen van dit bedrijf keerde hij uit aan investeerders in zijn hedgefondsen, waar op een gegeven moment nog 300 dollar in kas zou zijn geweest, terwijl Shkreli beweerde over nog ruim 40 miljoen te beschikken. Vergelijkbaar met de handel met voorkennis waarvoor Raj Rajaratnam 11 jaar het gevang in ging.

Eind 2014 vertrok Martin Shkreli bij Retrophin. Het daaropvolgende jaar richtte hij Turing Pharmaceuticals op. Dat hanteerde als strategie het opkopen van medicijnen waarop het patent was verlopen en deze te verkopen tegen een hoge prijs. Het bekendste voorbeeld daarvan werden de rechten op het meer dan 60 jaar oude geneesmiddel Daraprim.

Martin Shkreli

Martin Shkreli gedroeg zich veelal arrogant, kocht in mei 2015 voor 2 miljoen dollar de enige persing van het album Once Upon a Time in Shaolin van de Wu-Tang Clan, liet zich op social media ongezouten uit en werd door Donald Trump aangeduid als “verwend nest”. Gedurende zijn zaak in juli 2017 werd hij van Twitter verbannen, maar bleef daar onder andere namen toch gebruik van maken.

Advocaat Brafman, die ook Dominique Strauss-Kahn verdedigde, probeerde zijn client wat menselijker over te laten komen. Martin Shkreli zou hoogbegaafd zijn, als kind veel gepest en sociaal erg onhandig. Zijn intenties zouden goed zijn en diverse investeerders verdienden goed aan zijn beleggingen. Desondanks toonde hij geen enkel respect voor de rechtbank, hoorde allerlei beschuldigingen grijnzend aan en grossierde in forse commentaren, zoals hij eerder ook via sociale media wild om zich heen had geslagen.

Gevangene 87850-053 kan nog beroep aantekenen, maar moet dat wel achter tralies afwachten. Zijn borg verspeelde hij door aan zijn volgers op Facebook 5.000 dollar uit te loven voor een plukje haar van het hoofd van Hillary Clinton. Ook kon hij nog diverse civiele zaken verwachten van gedupeerde beleggers.

bron: The Guardian (Dominic Rushe, Joanna Walters), Wikipedia, De Morgen, CNBC (Dan Mangan), Plus (Savas Abadsidis)

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Shkreli, Martin — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.