Guy Nulens (1948) uit Hasselt en Gerard Hofenk (1949) uit het Nederlandse Zutphen werden eind 2009 veroordeeld voor hun rol in een grootschalige fraude met fictieve facturen tussen 1994 en 2003. Ze kregen elk zes jaar onvoorwaardelijke celstraf, een boete van 500.000 euro en een beroepsverbod van tien jaar.

In het monsterproces stonden 90 personen en bedrijven uit vooral de bouw- en transportsectoren in heel België terecht. De rechtbank onderzocht 2.178 valse facturen en maakte een vonnis op van 518 bladzijden. Bij de zwendel werd voor ruim 2,8 miljoen euro aan btw geïncasseerd, maar nooit afgedragen aan de schatkist van België. Van de hoofdverdachten werd een vermogensvoordeel van ruim 2,4 miljoen euro verbeurd verklaard. Nulens zag ook zijn villa met inboedel in Manhay ter waarde van 700.000 euro verbeurd verklaren.

De rechtbank sprak boetes uit voor in totaal 3.277.547euro. In totaal werden 82 beklaagden schuldig bevonden, 72 van hen waren afnemers van fictieve facturen. Acht handlangers van Nulens en Hofenk kregen celstraffen van twaalf maanden tot drie jaar, boetes en een beroepsverbod tot vijf jaar.

Volgens het openbaar ministerie was de Belgische staat drievoudig benadeeld, namelijk door het derven van de inkomsten uit de btw, de weerslag daarvan op de personen- en vennootschapsbelasting en de gevolgen voor de berekening van de sociale lasten.

 bron: De Standaard, PleinPlus

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Hofenk, Gerard — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.