Beschikkend over de grootste olie- en gasreserves van de wereld, heeft het staatsbedrijf Petróleos de Venezuela (PDVSA) sinds de nationalisatie in 1976 een grote invloed op het reilen en zeilen van het land. De winsten stromen (grotendeels) in de staatskas en om er te werken, helpt het als je in het kamp van de president zit. Wel probeert het nieuwe management de in 10 jaar tijd verdrievoudigde personeelsomvang van ruim 150.000 medewerkers terug te dringen. De olieproductie liep in die tijd iets terug.

Petróleos de Venezuela, PDVSA

Na geo-politieke druk uit Caracas, huurt Petróleos de Venezuela vanaf 1985 de Shell-raffinaderij op Curaçao. Onder vrijwaring van eventuele milieuschade droeg Shell na 70 jaar voor 4 gulden haar bezittingen over aan wat toen nog het Eilandgebied Curaçao heette. Tot de dag van vandaag ondervindt het land milieuhinder van de petrochemische installaties.

Eind maart 2015 kondigde procureur-generaal Luisa Ortega Diaz een onderzoek naar PDVSA aan. Hoge leidinggevenden werden ervan verdacht minstens 2 miljard dollar te hebben verduisterd en in Andorra te hebben ondergebracht. Een maand eerder werden Jose Luis Parada, directeur productie in het olierijke westen van het land en zijn zus, Gladys Nubia Parada, werkzaam op het ministerie van Olie, gearresteerd op verdenking van corruptie. Beiden beschermelingen van Ramirez, die onder het bewind van Chavez bestuursvoorzitter was van PDVSA en tevens minister van Olie en vice-president. In september 2014 werd hij vervangen door Asdrubal Chavez, neef van de voormalig president.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten verwerkte de Banca Privada d’Andorra (BPA) ruim 4 miljard dollar voor Venezuela, deels via Amerikaanse banken. Hoge managers van de bank met zo’n 15.000 klanten en een kleine 7 miljard in beheer, zouden jarenlang geld hebben witgewassen, ook van Russische en Chinese criminele organisaties. Ook vanuit andere landen lopen er onderzoeken naar de rol van BPA.

Jordi Cinca, de minister van Financiën van het bergstaatje, gaf aan dat Andorra inzet op transparantie, internationale uitwisseling van informatie en de aanpak van witwassen. Het bestuur van de bank was op non-actief gezet en de CEO Joan Pau Miquel Prats werd gearresteerd. 

bron: VOA (Jeffrey Young), Curaçao Chronicle, AD (Ton de Jong), NPO (Erik van den Berg), Business Insider (Alexandra Ulmer, Marianna Parraga), Wikipedia


Reacties

Petróleos de Venezuela — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>