Robert Allen Stanford

Allen Stanford (1950) verduisterde meer dan 7 miljard dollar en werd in juni 2012 veroordeeld tot 110 jaar gevangenisstraf. Hij gaat tegen de uitspraak in beroep.

Amerikaans bankier en oprichter van Stanford Financial Group Co., gevestigd in Houston, Texas. In het begin van de jaren ’80 maakte hij fortuin in de vastgoedhandel. Hierna breidde hij het verzekerings- en hypotheekbedrijf van zijn grootvader uit tot een firma voor vermogensbeheer, gevestigd in diverse landen in Latijns-Amerika, die eind 2008 met verschillende dochters 51 miljard dollar beheerde.

Op 17 februari 2009 werd Stanford aangeklaagd door de SEC voor fraude met beleggingen ter grootte van ruim 7 miljard dollar. De fraude waarvan Stanford met zijn compagnon James Davis is beschuldigd, werd gepleegd via de dochtermaatschappij Stanford International Bank, officieel gevestigd op Antigua. Stanford verkocht kortlopend beleggingspapier waarop hij “veilige” rendementen van 10 tot 15% beloofde. In 1995 en 1996 werd zelfs een identiek rendement geboekt van 15,71%. De inleg werd echter, voor zover niet uitgekeerd in piramidevorm, belegd in vastgoed en in (zwaar in waarde gedaalde) effecten. De SEC had de holding sinds juli 2008 in onderzoek, maar versnelde haar onderzoek toen de Madoff-fraude uitkwam. Nog in februari 2009 meldde Stanford zijn 30.000 klanten dat hij niet in Madoff had belegd; de SEC stelde echter vast dat zijn maatschappij wel degelijk aan verliezen door Madoffs fraude was blootgesteld.

Stanford had volgens Forbes eind 2008 een persoonlijk vermogen van 2,2 miljard dollar, wat in 2009 kelderde tot hooguit 200 miljoen.

Laura Pendergest Holt (1974), voormalig chief investment officer, zal naar verluidt schuld bekennen en 3 jaar het gevang in gaan voor haar aandeel in de fraude.

Pendergest Holt en James M. Davis – haar baas en voormalig geliefde – namen vaak ondeskundige familieleden en kerkgenoten in dienst bij de onderzoeksafdeling in Memphis, Tennessee, waar de beleggingsportefeuille van vele miljarden werd beheerd. Ook investeerde ze 2 miljoen dollar van de bank in een hedge fund van haar man, een voormalig personal trainer.

bron: Bloomberg, Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Stanford, Allen — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.