Danske Bank is onderdeel van de internationaal werkende Danske Bank Group en de grootste bank in Denemarken, het land dat al jarenlang de Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International aanvoert als één van de minst corrupte landen. De regering en de centrale bank waren dan ook not amused toen de afgelopen jaren bleek dat kantoren van de bank in de Baltische staten een belangrijke rol speelden bij het witwassen van tientallen miljarden uit Rusland, Azerbeidzjan en Moldavië. CEO Thomas Bergen was in die periode eindverantwoordelijk voor de activiteiten van de bank in Estland, Litouwen en Letland. Zijn opvolger, Lars Morch, stapte in april 2018 op, Bergen zelf legde in september zijn functie neer.

Danske Bank

Informatie van een klokkenluider leidde na intern onderzoek met hulp van KPMG in 2014 geruisloos tot het afscheid van enkele klanten op verdenking van witwassen. Nadat in april 2016 de Panama Papers het licht zagen, werd meer en meer bekend over de dubieuze geldstromen en startte de bank in 2017 een onderzoek naar alle transacties vanaf 2007, het jaar dat de bank actief werd in deze regio. Begin 2018 kwamen Berlingske, The Guardian en OCCRP in het bezit van het rapport van de klokkenluider. Het zou onder meer geldstromen betreffen die Sergei Magnitsky op het spoor was, de advocaat die voor Bill Browder werkte en in 2009 overleed in gevangenschap.

Informatie klokkenluider nader onderzocht

Zo zou het Britse Lantana Trade LLP aan de Kamer van Koophandel hebben opgegeven niet actief te zijn, terwijl er dagelijks grote bedragen via een rekening bij Danske Bank liepen. Er gingen geen alarmbellen af. Pas bij onderzoek achteraf bleek het personen te betreffen achter schijnfirma’s op de Marshall Eilanden en de Seychellen, die betrokken waren geweest bij Russische banken die de afgelopen jaren hun deuren hadden moeten sluiten, zoals de Promsberbank. Daar zat Igor Putin in het bestuur, die samen met aandeelhouders Alexei Kulikov en Alexander Grigoriev eveneens een rol speelden in de spiegel-transacties bij het Moskouse filiaal van Deutsche Bank. In dat schandaal werden aandelen in roebels gekocht en bijna tezelfdertijd in Londen verkocht.

Oliegeld Azerbeidzjan stemt Raad van Europa mild

Azerbeidzjan trad in 2001 toe tot de Raad van Europa, die de bescherming van de democratie en mensenrechten in Europa tot taak heeft. Het regime zou tussen 2012 en 2014 ruim 2,5 miljard euro naar het buitenland hebben gesluisd. Deels werd dit gebruikt om de voorzitter en leden van de Raad te paaien en een journalist te betalen om lovende artikelen over het mooie Azerbeidzjan te schrijven.

De Italiaanse parlementariër Luca Volontè ontving meer dan 2 miljoen euro vanaf rekeningen bij Danske Bank. Die rekeningen behoorden toe aan vier in het VK geregistreerde bedrijven: Polux Management LP, Hilux Services LP, Metastar Invest LLP, and LCM Alliance LLP. Alle vier zijn het dochterbedrijven van schijnfirma’s in belastingparadijzen.

Volontè ontving het geld via zijn stichting Fondazione Novae Terrae en zijn bedrijf L.G.V. Srl. van Hilux Services and Polux Management. Volgens het OM in Italië is het geld van deze bedrijven afkomstig van het regime in Azerbeidzjan. Zo stroomde er geld van ministeries naar deze bedrijven, maar ook van een bedrijf van Rasim Asadov, zoon van de minister van Binnenlandse Zaken. Zijn bedrijf Baktelekom MMC – niet te verwarren met een gelijknamig groot telecombedrijf in Azerbeidzjan – maakte bijna 1,5 miljard dollar over naar deze bedrijven, zo onderzochten Berlingske en OCCRP. Al deze transacties werden niet opgemerkt door Danske Bank, maar wel door een kleine Italiaanse bank, Banco di Credito Cooperativo di Barlassina.

Onderzoeken Danske Bank nog niet afgerond

Danske Bank – actief in meer dan 15 landen met ruim 20.000 medewerkers – gaf in september 2017 toe dat de maatregelen tegen witwassen tot 2014 onder de maat waren en schakelde voormalig ‘FIOD’-man Jens Madsen in. De Deense financiële toezichthouder kwam in mei 2018 met haar oordeel, maatregelen en aanbevelingen.

Danske Bank

De (nieuwe) Compliance Officer rapporteert inmiddels rechtstreeks aan de CEO. Het aantal medewerkers dat let op mogelijke signalen van witwassen is toegenomen van zo’n 200 voor 2017 tot meer dan 900. De training op dat vlak werd afgestoft en computersystemen werden aangepast.
De koers van het aandeel was nog niet hersteld.

Voor haar aanwezigheid in de Baltische staten kondigde Danske Bank een koerswijziging aan: een duidelijke focus op Scandinavische bedrijven en multinationals met een aanzienlijke aanwezigheid in Scandinavië.

bron: Berlingske (Eva Jung, Michael Lund, Simon Bendtsen), Reuters, Bloomberg (Christian Wienberg, Peter Levring, Frances Schwartzkopf), LSM.LV, danskebank.com, Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Danske Bank — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.