FIFA

In het internationale voetbal steken met enige regelmaat corruptieschandalen de kop op. De FIFA en haar voorzitter kunnen daarbij altijd rekenen op bijzondere belangstelling van pers en publiek. Rond deze internationale sportbond die Fair Play propageert en een CSR-programma voert doen al decennia geruchten de ronde van corruptie en zelfverrijking.

Begin juni 2015 kondigde Joseph Blatter in een in der haast georganiseerde persconferentie zijn aftreden aan, vier dagen nadat hij voor een vijfde termijn als voorzitter van de wereldvoetbalbond was herkozen. Tijdens dat FIFA-congres in de laatste week van mei werden 7 officials gearresteerd in de herberg Baur Au Lac in Zürich, twee dagen voor de stemming in het Hallenstadion in diezelfde stad. Daarbij overleefde Blatters tegenstrever de eerste ronde, maar trok daarna zijn kandidatuur in. De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, overgebleven nadat Van Praag en Figo zich voor het congres reeds terugtrokken, geloofde niet dat hij Sepp Blatter daadwerkelijk zou kunnen verslaan.

In de aanloop naar het volgende FIFA-congres begin 2016, raakten Blatter en Platini, zijn gedoodverfde opvolger, verwikkeld in een volgend schandaal. In 2011 zou Platini ruim 1,8 miljoen euro ontvangen hebben als achterstallig honorarium voor werkzaamheden die hij 10 jaar eerder voor Blatter had verricht. Volgens diens lezing was er destijds onvoldoende geld om Platini te betalen en was er met dit herenakkoord verder niets mis. Daar dacht de ethische commissie van de FIFA evenwel anders over. In december 2015 werden beide heren voor 8 jaar geschorst. Een straf waartegen ze met succes in beroep gingen; in februari 2016 werd hun schorsing teruggebracht naar 6 jaar. De droom van de ultieme heerschappij in de voetbalwereld was toen voor Platini al vervlogen. Uit vijf kandidaten werd op 26 februari 2016 de Zwitser Gianni Infantino gekozen tot nieuwe voorzitter van de FIFA.

Zette voorganger Havelange de toon? 

Medio 2012 blijkt uit openbaar gemaakte documenten van het OM in Zwitserland dat de voormalige FIFA-president, de Braziliaan João Havelange (1916-2016) tijdens zijn bewind (1974-1998) miljoenen euro’s aan smeergeld heeft ontvangen van het inmiddels failliete marketingbedrijf ISL, dat namens de FIFA onder meer de commerciële rechten van de WK’s verkocht. Ook zijn voormalige schoonzoon, oud-voorzitter Ricardo Teixeira van de Braziliaanse voetbalbond, heeft miljoenen aan smeergeld gekregen. De twee Brazilianen kregen tussen 1992 en 2000 bijna 22 miljoen Zwitserse frank.

ISL was tot het bankroet in 2001 als marketingbedrijf aan de FIFA verbonden en ging failliet met een schuld van 300 miljoen dollar.

Onderzoeksrapport Zwitserse aanklager

Het rapport was sinds 2010 geblokkeerd nadat de rechtzaak in een schikking was geëindigd.  De rechter gaf alsnog toestemming tot publicatie over te gaan. De FIFA stelde verheugd te zijn dat het rapport mocht worden gepubliceerd. De wereldvoetbalbond komt er in het rapport echter niet goed van af. In januari 2010 eiste de bond dat het onderzoek tegen Havelange en Teixeira werd stilgelegd als voorwaarde om in te stemmen met de schikking. Daarna probeerde de bond ook verschillende keren publicatie te voorkomen voordat het zich in december 2011 uit die rechtzaken terugtrok.

FIFA Sepp Blatter
Sepp Blatter

Aanvankelijk reageerde Blatter nog mild op het nieuws: ”Het is niet aan mij om hem op het matje te roepen”. Enkele dagen later is de 76-jarige Zwitser van mening veranderd. ”Hij moet weg”, sprak hij in de Zwitserse boulevardkrant Blick. ”Hij kan niet als erevoorzitter aanblijven na deze incidenten.”

De toen 96-jarige Havelange was 24 jaar FIFA-voorzitter. Hij gaf in december 2011 na 48 jaar zijn IOC-lidmaatschap op. Dat deed hij enkele dagen voordat het olympisch comité hem kon schorsen naar aanleiding van een eigen onderzoek naar de ISL-affaire. Teixeira nam in 2012 ontslag als voorzitter van de Braziliaanse bond en stapte op uit het uitvoerend comité van de FIFA.

De KNVB was niet direct van plan om actie te ondernemen tegen FIFA-president Sepp Blatter. Ook al was nu onomstotelijk bewezen dat hij op de hoogte was van het aannemen van smeergeld door Havelange en Teixeira. In 2011stemde de bond voor Blatter bij diens herverkiezing.

IOC besprak situatie FIFA-voorzitters

Voorafgaand aan de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen besprak het uitvoerend orgaan van het Olympisch Comité de zaak. IOC president Jacques Rogge gaf aan dat Havelange geen lid meer is van het IOC en dus ook niet meer onder de regels van het IOC valt. Blatter was nog wel lid van het IOC.

Blatter, bij de FIFA sinds 1975 en vanaf 1998 de opvolger van Havelange, gaf aan dat hij op de hoogte was van de “commissies” die destijds werden betaald en waar niets illegaals aan was. Destijds konden dergelijke uitgaven zelfs worden afgetrokken van de belasting. Vandaag de dag zou het strafbaar zijn, maar je kan het verleden niet de maat nemen naar huidige maatstaven”, aldus Blatter.

Ook de FIFA begon klein

Cappuccino in museum FIFA World
Cappuccino in museum FIFA World

Toen Blatter in 1975 bij de wereldvoetbalbond begon, werkten daar enkele tientallen mensen. Met de groei van de sport – of beter gezegd de tv-rechten – groeide ook de organisatie. Anno 2015 werken er meer dan 400 mensen, zijn 209 landelijke bonden in 6 confederaties aangesloten en telt het bestuur 26 leden. Was er 40 jaar geleden een luttele 20.000 dollar in kas, vandaag de dag beschikt de FIFA over zo’n 1,5 miljard aan bankreserves. Alleen al de omzet van het WK in Brazilië bedroeg een slordige 5 miljard dollar. Dat grote voetbalgeld heeft volgens menigeen bijgedragen aan de vermeende onoorbare praktijken binnen de bond. Diverse leden werden al uit het uitvoerend comité – business class vliegen, 5-sterrenhotels en skyboxen – gezet omdat zij ‘vreemde dingen’ gingen doen: ze handelden illegaal in wedstrijdtickets, ronselden tegen betaling stemmen of verkochten op eigen houtje tv-rechten. 

bron: NU.nl, Voetbal International, Reuters, de Volkskrant (Willem Feenstra, Mark Misérus)


Reacties

FIFA — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>