Industrieel conglomeraat actief in vele sectoren, waaronder telecom, energie, medische apparatuur en infrastructuur met haar hoofdkantoor in München, een wereldwijde jaaromzet (2011) van meer dan 70 miljard euro en 360.000 medewerkers in bijna 200 landen.

In december 2008 kwam er zowel in Duitsland als de VS een einde aan een langlopend onderzoek naar omkoping en boekhoudfraude, waarbij het OM in 2006 invallen had gedaan in kantoren en bij medewerkers thuis. Resultaat was een overeenkomst waarbij Siemens 1,3 miljard dollar zou betalen aan boetes en terugbetalingen in verband met onrechtmatige betalingen in Argentinië (identiteitskaart), Bangladesh (telecom), China (medische apparatuur, metro), Irak,  Israel (energiecentrale), Mexico, Nigeria (telecom), Rusland (medische apparatuur), Venezuela en Vietnam (medische apparatuur). Een jaar eerder kreeg Siemens in Duitsland al een boete van omgerekend 285 miljoen dollar.

Siemens

Zowel het Department of Justice als de SEC constateerden dat Siemens er slechts op papier in geslaagd was maatregelen te treffen tegen omkoping en corruptie, zoals vereist in de Foreign Corrupt Practices Act. Tot 1999 was omkoping in Duitsland zowel legaal als fiscaal aftrekbaar. Door de invoering van de OESO Conventie (tegen omkoping van buitenlandse ambtenaren) in 1999 en haar notering aan de NYSE in 2001, zag Siemens zich geconfronteerd met veel strengere eisen en regels.

Bij de gewraakte praktijken werd veelvuldig gebruik gemaakt van offshore vennootschappen om geld door te sluizen, buitenlandse consultants als intermediair, valse facturen voor consultancy diensten die niet geleverd waren en creatieve boekingen in de administratie.

Het grootschalige onderzoek na de invallen eind 2006 vergde zo’n 1,5 miljoen declarabele manuren in 34 landen. De kosten van het onderzoek en de daaruit voortkomende maatregelen beloopt ruim 1 miljard dollar.

Meer recent is ook in Griekenland onderzoek gedaan naar mogelijke corruptie, onder andere rond het verkrijgen van opdrachten voor de Olympische Spelen in 2004 in Athene. Uit een parlementair onderzoek kwam naar voren dat omkoping de Griekse belastingbetaler zo’n 2 miljard euro had gekost in de periode 1999-2009. In april 2012 ging Siemens akkoord met een schikking van 270 miljoen euro.

Naast de aanklachten tegen Siemens als bedrijf, zijn nog maar weinig betrokken individuen aangepakt, laat staan veroordeeld. In Duitsland zijn de voormalige CFO van de Telecom groep Kutschenreuter en zijn naaste medewerker Hartmann veroordeeld tot voorwaardelijke straffen en boetes van 160.000 en 40.000 euro.

bron:  FCPA Anti-Bribery Alert Summer 2012, website Siemens


Reacties

Siemens — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>