In februari 2012 kwam er in de rechtszaal een einde aan de voorlopig grootste zaak onder de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) met de veroordeling van het brein achter een omkoopschandaal van 180 miljoen dollar. Het betrof hier het TSKJ consortium van 4 bedrijven dat tussen 1994 en 2004 Nigeriaanse functionarissen omkocht voor vier opdrachten van Nigeria LNG om LNG-installaties te mogen ontwerpen en bouwen op Bonny Island ter waarde van 6 miljard dollar.

foto Albert Stanley
Albert ‘Jack’ Stanley

Voormalig CEO van ingenieursbureau Kellog Brown & Root (KBR) Albert Stanley (1942) bekende in 2008 schuld en werd nu veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf. De Londense advocaat Jeffrey Tesler (1948) kreeg een gevangenisstraf van 21 maanden opgelegd voor de hulp aan Stanley om het smeergeld bij de Nigerianen te krijgen. Ook betaalt hij 149 miljoen dollar terug.

Het consortium bestond uit 4 gelijkelijk participerende partners: het Franse Technip, de Nederlandse dochter van het Italiaanse Snamprogetti, het Amerikaanse KBR en de Japanese Gas Corporation (JPG). JPG trof in 2011 een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie tot het betalen van ruim 218 miljoen dollar. KBR trof in 2009 een schikking voor 579 miljoen dollar. Snamprogetti betaalde in 2010 365 miljoen en Technip 338 miljoen. In totaal ruim 1,6 miljard dollar.

Staley (KBR) creëerde een complex web van vennootschappen in een vergeefse poging om de omkoping door TSKJ buiten het zicht van de FCPA te houden. Het consortium opereerde via de vennootschap LNG Services op het Portugese Madeira, die indirect eigendom was van KBR via het Engelse dochterbedrijf M.W. Kellog Ltd. en via Tri-star in Gibraltar. Dat werd gebruikt voor zogenaamde adviescontracten met Tesler en Marubeni (Japans handelsbedrijf uit Tokyo), die op hun beurt de steekpenningen doorsluisden naar Nigeriaanse functionarissen. Eigenaren van Tri-star waren Tessler en Gabriel Fatri uit Genève. Onduidelijk was welke werkzaamheden dit bedrijfje verrichtte om 150 miljoen dollar te ontvangen op rekeningen bij onder andere UPB in Genève en HSBC in Monaco.

logo Technip

Technip
Een Frans ingenieursbureau en constructiebedrijf voor de olie- en gasindustrie dat complexe (petrochemische) installaties ontwerpt en bouwt met een omzet van ruim 6 miljard euro per jaar. Technip heeft kantoren in meer dan 30 landen.

logo Snamprogetti

Snamprogetti
Sinds 2008 een onderdeel van het Italiaanse Saipem, dochter van Eni, dat met name pijpleidingen ontwerpt en aanlegt, zoals Blue Stream, Green Stream en Nord Stream. Deelnemer aan het TSKJ-consortium was Snamprogetti Netherlands BV, gevestigd in Amsterdam.

logo Kellog Brown Root (KBR)

Kellog Brown & Root
KBR was tot 2007 een onderdeel van Halliburton. Het bedrijf realiseerde in 1947 één van de eerste olieboorplatforms en deed erg veel defensie-opdrachten, zoals het bouwen en draaiend houden van militaire bases. Ook verwierf het opdrachten in de nasleep van de orkaan Katrina aan de Golfkust.

Het bedrijf raakte over de jaren heen verwikkeld in diverse (corruptie)schandalen, zoals het verkrijgen van grote overheidsopdrachten zonder open offertetraject, het vermijden van ziektekostenverzekeringen door het gebruik van vennootschappen op de Kaaimaneilanden, negeren van installatievoorschriften en ongeoorloofde vuilverbranding op Amerikaanse bases in Irak en Afghanistan.

logo Japan Gas Corporation (JGC)

Japanese Gas Corporation

JGC is een groot Japans ingenieursbureau actief in met name de olie- en gasindustrie, waaronder diverse Liquified Natural Gas (LNG) installaties. Gestart in 1928 met haar hoofdkantoor in Yokohama.

bron: TRACE Blog, The FCPA Blog, Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Technip, Snamprogetti, KBR & JGC (TSKJ) — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.