Eind september 2011 houdt de Fiod vier Nederlanders aan in een onderzoek naar fraude met Amerikaanse levensverzekeringen door Quality Investments, een aanbieder van zogeheten life settlement-producten. Onder de vier arrestanten is de 49-jarige eigenaar Frank Laan. Er werd wereldwijd voor miljoenen euro’s beslag gelegd op onroerend goed, auto’s, dure horloges, boten en een vliegtuig.

Quality InvestmentsDaarmee moest zo veel mogelijk geld worden veiliggesteld voor beleggers die geld hebben gestoken in een product van Quality Investments. De fraudezaak is een internationale aangelegenheid: door de Fiod en buitenlandse autoriteiten zijnhuiszoekingen gedaan op 27 locaties in Nederland, Spanje, Turkije, Dubai, Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Naast Laan werden de in Turkije woonachtige Dennis Moens (1965), advocaat Koen Blom (1963) uit Bussum en een 38-jarige man uit Hoorn opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrift en oplichting. “De hoofdverdachten worden daarnaast verdacht van witwassen”, aldus het Openbaar Ministerie. “Vermoed wordt dat honderden beleggers samen meer dan 200 miljoen dollar hebben afgegeven.”

Begin 2011 werd de directeur van de Costa Ricaanse herverzekeraar Provident Capital Indemnity (PCI), waarmee Quality Investments zaken deed, al gearresteerd op verdenking van fraude. “In de enkele gevallen dat er moest worden uitgekeerd is dat vermoedelijk betaald door beleggers die in een later stadium zijn gaan deelnemen aan de constructie.”

Het OM denkt dat Quality Investments wist dat PCI niet zou uitkeren en dat met de directeur van PCI is samengespannen in de oplichting van beleggers. “Van de voorgespiegelde gegarandeerde uitkering lijkt geen sprake te zijn.”

Na 7 jaar onderzoek startte de rechtszaak

Door de complexiteit van de zaak duurde het tot midden 2018 alvorens de rechtszaak daadwerkelijk van start ging. In deze grootste beleggingsfraude in Nederland ooit gaven de verdachten miljoenen uit aan auto’s, vakantiehuizen, boten en andere luxegoederen. 

Er zijn in diverse landen talloze getuigen gehoord en enorme hoeveelheden documenten in beslag genomen. Voor het onderzoek is geobserveerd, werden politie-infiltranten ingezet, telefoons getapt en doorzoekingen verricht. Ruim duizend benadeelde beleggers in met name België en Nederland kochten tussen 2007 en 2011 de beleggingsproducten van Quality Investments.

Het OM beschouwde Moens als leidinggevende van een criminele organisatie en eiste 5 jaar en 4 maanden cel. Tegen zijn compagnon Frank Laan, die het product aan de man bracht, eiste justitie 5 jaar gevangenisstraf en voor voormalig advocaat Koen Blom eiste het OM 2 jaar en 8 maanden cel. Tegen de rechtspersoon Quality Investments werd een boete van 760.000 euro geëist. 

bron: ANP, Opgelicht, Assurantie Magazine, Advocatie (Lucien Wopereis)

:: advertentie ::


Reacties

Quality Investments — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    MMWB gebruikt Akismet tegen spam. Bekijk hoe je gegevens worden verwerkt.