Eind september 2011 houdt de Fiod vier Nederlanders aan in een onderzoek naar fraude met Amerikaanse levensverzekeringen door Quality Investments, een aanbieder van zogeheten life settlement-producten. Onder de vier arrestanten is de 49-jarige eigenaar Frank Laan. Er werd wereldwijd voor miljoenen euro’s beslag gelegd op onroerend goed, auto’s, dure horloges, boten en een vliegtuig.

Quality Investments

Daarmee moest zo veel mogelijk geld worden veiliggesteld voor beleggers die geld hebben gestoken in een product van Quality Investments. De fraudezaak is een internationale aangelegenheid: door de Fiod en buitenlandse autoriteiten zijnhuiszoekingen gedaan op 27 locaties in Nederland, Spanje, Turkije, Dubai, Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Naast Laan werden de in Turkije woonachtige Dennis Moens (1965), advocaat Koen Blom (1963) uit Bussum en een 38-jarige man uit Hoorn opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrift en oplichting. “De hoofdverdachten worden daarnaast verdacht van witwassen”, aldus het Openbaar Ministerie. “Vermoed wordt dat honderden beleggers samen meer dan 200 miljoen dollar hebben afgegeven.”

Begin 2011 werd de directeur van de Costa Ricaanse herverzekeraar Provident Capital Indemnity (PCI), waarmee Quality Investments zaken deed, al gearresteerd op verdenking van fraude. “In de enkele gevallen dat er moest worden uitgekeerd is dat vermoedelijk betaald door beleggers die in een later stadium zijn gaan deelnemen aan de constructie.”

Het OM denkt dat Quality Investments wist dat PCI niet zou uitkeren en dat met de directeur van PCI is samengespannen in de oplichting van beleggers. “Van de voorgespiegelde gegarandeerde uitkering lijkt geen sprake te zijn.”

Na 7 jaar onderzoek startte de rechtszaak

Door de complexiteit van de zaak duurde het tot midden 2018 alvorens de rechtszaak daadwerkelijk van start ging. In deze grootste beleggingsfraude in Nederland ooit gaven de verdachten miljoenen uit aan auto’s, vakantiehuizen, boten en andere luxegoederen.

Er zijn in diverse landen talloze getuigen gehoord en enorme hoeveelheden documenten in beslag genomen. Voor het onderzoek is geobserveerd, werden politie-infiltranten ingezet, telefoons getapt en doorzoekingen verricht. Ruim duizend benadeelde beleggers in met name België en Nederland kochten tussen 2007 en 2011 de beleggingsproducten van Quality Investments.

Medio oktober 2018 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam Moens en Laan beiden tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 7 maanden. Huisadvocaat Blom kreeg 6 maanden celstraf. Onder andere door de lange duur van deze zaak vielen de straffen lager uit dan de eis van het OM deze zomer: 5 jaar en 4 maanden voor Moens, 5 jaar voor Laan en bijna 3 jaar voor Blom.

De andere reden was dat deze zaak in de ogen van de rechtbank anders was dan bijvoorbeeld Easy Life en Palm Invest. Daar was vanaf het begin sprake van oplichting. In het geval van Quality Investments zou dat pas vanaf 2009 het geval zijn geweest, toen de veroordeelden er achter kwamen dat PCI een malafide partij bleek, die geen enkele belegging daadwerkelijk verzekerde. Het drietal van Quality Investments verzweeg dit echter tegenover de beleggers. Minor Vargas, de directeur van PCI, werd in 2011 in de Verenigde Staten veroordeeld tot zestig jaar cel.

Schadeclaim beleggers afgewezen

Inmiddels hadden gedupeerde beleggers in België en Nederland zich georganiseerd en een schadeclaim aanhangig gemaakt. De Belgische Maatschap Quality Investments Collectief (MQIC) claimde namens zo’n 700 gedupeerden 193 miljoen euro schade door falend toezicht en optreden van de AFM en de Staat der Nederlanden. Eind september 2018 werd deze schadeclaim afgewezen door de rechtbank Amsterdam. Enerzijds omdat de schadeclaim te zeer een stapel individuele claims met een nietje erdoor was. Anderzijds was er van falend toezicht geen sprake. De rechtbank oordeelde dat de AFM steeds zorgvuldig had gehandeld. Het weigerde in de begindagen een vergunning, dwong het bedrijf om haar beleggers beter te informeren en deed meerdere keren onderzoek naar Quality Investments, terwijl gedupeerden wisten dat ze buiten AFM-toezicht belegden.

bron: ANP, Opgelicht, Assurantie Magazine, Advocatie (Lucien Wopereis), FD (Vasco van der Boon), Quote (Paul van Riessen), NRC (Rik Wassens)


Reacties

Quality Investments — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>