Black Diamond Capital Solutions was een investeringsfonds dat 40 miljoen dollar ophaalde en een ponzi scheme bleek. Zeker 10 mensen waren betrokken bij deze effectenfraude, hoofdrolspeler was Keith Franklin Simmons (1965). Hij werd in 2009 gearresteerd en in december 2010 schuldig bevonden aan effectenfraude en witwassen.

Zeker 6 anderen werden in 2010 en 2011 aangeklaagd, waarvan er inmiddels 4 zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6, 18, 23 en 26 maanden. Bryan Keith Coats (1961) en Deanna Ray Salazar (1958) hebben al schuld bekend.

Black Diamond Capital Solutions, Keith Simmons
Keith F. Simmons

Simmons begon in 2007 beleggers te interesseren voor Black Diamond, dat actief zou zijn in de valutahandel. Tot september 2009 zou Simmons met zijn trawanten zo’n 400 beleggers – met name ouderen en gepensioneerden – hebben overtuigd, die meer dan 40 miljoen dollar investeerden in het fonds. Hij hield ze onder meer voor dat het fonds een jaarlijks rendement genereerde van meer dan 48%.
Het geld belegde Simmons helemaal niet in de valutahandel, maar stak hij grotendeels in eigen zak.

In april 2011 sloot de CommunityONE Bank een deal met het Department of Justice om in ruil voor financiële hulp pas later te worden aangeklaagd voor haar ontoereikend toezicht op witwassen. Zo kon door een overname voorkomen worden dat de bank zou omvallen en er 500 miljoen dollar verloren zou gaan.
Simmons was er klant en maakte gebruik van diverse rekeningen voor zijn piramidespel. Ondanks honderden ongebruikelijke transacties, werd er van geen enkele melding gemaakt.

In februari 2012 werden nog eens 4 mannen aangeklaagd: Jonathan D. Davey (1965), Jeffrey M. Toft (1963), Chad A. Sloat (1979) en Michael J. Murphy (1961), die tussen eind 2007 en april 2010 de nodige beleggers hun geld afhandig maakten. Volgens de aanklacht deden de mannen het tegenover beleggers voorkomen dat ze uitgebreid onderzoek hadden gedaan naar Black Diamond en dat ze feitelijk geen risico liepen met deze belegging. In werkelijkheid klopte hier natuurlijk niets van. Toen Black Diamond in de problemen kwam, werd een nieuw investeringsvehikel in het leven geroepen. Het geld dat daar binnen kwam werd gebruikt om geld uit te keren aan andere beleggers en om het luxe leventje van de 4 mannen te financieren.

Davey werd bovendien beschuldigd van belastingontduiking over een bedrag van 1,3 miljoen dollar in 2008 en 2009. Het geld dat hij verduisterde en gebruikte voor de bouw van z’n landhuis omschreef hij als een lening van zijn beleggers aan Sovereign Grace, Inc., een vennootschap op Belize, die Davey voor dit doel had opgericht.

Straffen voor Simmons, Salazar en CommunityONE Bank

In mei 2012 werd Keith Simmons veroordeeld door rechter Robert J. Conrad in Charlotte, North Carolina tot een gevangenisstraf van 50 jaar en het betalen van ruim 35 miljoen dollar.

“Wat dit geval zo bijzonder verontrustend maakt, is dat de verdachte absoluut nooit van plan was het geld van zijn slachtoffers te investeren,” zei procureur Tompkins. “Simmons gaf gelikte presentaties vol leugens en bedrog over lucratieve rendementen. Simmons was een meesterboef die mensen hun spaargeld aftroggelde om er zelf luxe van te leven en had er alles voor over om zijn misdaden verborgen te houden. Zijn daden hebben een verwoestende uitwerking gehad op de benadeelden, die hem hun zuur verdiende geld toevertrouwden. Ik wil potentiële beleggers waarschuwen om voorzichtig te zijn bij verkooppraatjes die prachtige rendementen opleveren, voordat ze er al hun geld in steken. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.”

Tevens verklaarde de rechter het vermogen en de bezittingen van Simmons verbeurd, waaronder enkele panden, een auto en opbrengsten uit de verkoop van vastgoed en aandelen. De FBI had eerder al meerdere auto’s en een verzameling waardevolle munten in beslag genomen. Met de opbrengsten uit verkoop worden de gedupeerden zoveel mogelijk schadeloos gesteld.

De CommunityONE Bank gaf – zoals in de deal met DoJ afgesproken – toe dat er onvoldoende controle was geweest op ongebruikelijke transacties. Simmons had in 2,5 jaar tijd 35 miljoen dollar op zijn rekeningen gestort en er weer van opgenomen. De Bank Secrecy Act verplicht banken tot het treffen van maatregelen om ongebruikelijke transacties te detecteren en te rapporteren.

Deanna Salazar (1957) uit Californië werd door dezelfde rechter veroordeeld tot 54 maanden cel en moet ruim 5 miljoen dollar betalen.
Salazar belegde in Black Diamond via haar effectenbedrijf Life Plus Group. Met Simmons en anderen sprak ze af de toestroom van beleggers te vergroten door de verkooppraatjes flink aan te dikken met valse voorstellingen van zaken en halve waarheden. Zo werd er geschermd met een veelheid aan research tools die gebruikt zouden zijn bij de selectie van het Black Diamond fonds.

Coats en de 4 mannen die in februari 2012 werden aangeklaagd zijn nog in afwachting van hun veroordeling.

Het onderzoek naar de malversaties bij Black Diamond werd uitgevoerd door een Securities Fraud Task Force waaraan de FBI, het OM, de IRS, de U.S. Postal Inspection Service, de SEC en de CFTC deelnemen.

bron: Hedgeweek, FBI, charlotteobserver.com

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Black Diamond Capital Solutions — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.