Marc Stuart Dreier

Advocaat uit New York die in juli 2009 werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf vanwege fraude en witwassen.
Onder de slachtoffers bevonden zich bekende namen als Bill Cosby en Justin Timberlake.

Marc S. Dreier (1950), door z’n aanklagers een “Houdini van imitaties en vervalsingen” genoemd, bekende schuld in een grote fraudezaak waarin hedge funds, investeerders en particulieren meer dan 400 miljoen dollar verloren.

Dreier verkocht voor een slordige 700 miljoen dollar aan valse schuldpapieren aan investeerders. Met het geld kon hij zich een uiterst luxueuze levensstijl permitteren. Zo had hij een appartement van 10 miljoen dollar aan de Upper East Side, een huis aan zee in de Hamptons, een kunstcollectie, peperdure auto’s en het 121 voet lange motorjacht Seascape van 18 miljoen dollar, dat in New York en St. Maarten een ligplaats had.

Dreier volgde een klassieke aanpak in deze tijd van computers en internet door valse schuldtitels te verkopen waarbij hij mensen inhuurde om zich als accountant, CEO of deskundige voor te doen bij besprekingen met investeerders. De benodigde jaarstukken en overige documenten waren eveneens vals.

Toen hij in Toronto zelf een jurist ‘speelde’ van het Leraren Pensioenfonds van Ontario bij de verkoop van valse obligaties voor enkele tientallen miljoenen, viel hij door de mand. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en bij aankomst op het vliegveld van New York gearresteerd.  Noodgedwongen sloot Dreier LLP haar deuren. Er bleek 35 miljoen dollar verdwenen uit depot en de 250 advocaten van het kantoor stonden op straat.

Op de zitting bood Dreier uitgebreid z’n excuses aan aan z’n familie, cliënten en medewerkers. “I’m sorry, deeply sorry, for the harm and the sadness that I have caused to so many people”

Ook las hij voor uit een brief die hij aan rechter Rakoff schreef, waarin hij verhaalt hoe het stelen in 2002 begon, toen hij geld onttrok uit een schikkingsopbrengst voor een client. Hij had gehoopt het geld terug te betalen, maar belandde in het drijfzand dat kooplust heet. Voor hij het wist bevond ie zich in een omvangrijk piramidespel zonder uitgang. Hoewel hij daarvoor al ruim 400.000 dollar per jaar verdiende, zag hij dat collega’s en cliënten veel meer verdienden. Dat gevoel van onderpresteren zette hem aan tot de daden die hem nu noodlottig werden.

Studeerde in 1972 af aan Yale University en haalde z’n meesterstitel in 1975 aan de Harvard Law School. Begon z’n carrière bij advocatenkantoor Rosenman & Colin, Freund, Lewis & Cohen. Begon in 1996 een praktijk met Neil Baritz en zette die10 jaar later onder z’n eigen naam voort: Dreier LLP, gevestigd aan Park Avenue.

bron: HuffPost, The New York Times, Wikipedia

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Dreier, Marc — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.