In november 2011 afgetreden als premier van Italië. Beroemd en berucht om diverse ‘(seks)schandalen’. Twee jaar later moest hij zijn zetel in de Senaat opgeven, nadat hierover werd gestemd naar aanleiding van zijn veroordeling wegens belastingfraude. Daarmee verloor Berlusconi ook zijn parlementaire onschendbaarheid.

Mediasetproces

In juni 2012 eiste justitie in Milaan een celstraf van 3 jaar en 8 maanden tegen Berlusconi (1936) wegens fraude en belastingontduiking in het Mediasetproces. Volgens de officier van justitie Fabio De Pasquale heeft het bedrijf Mediaset van Berlusconi in de jaren ’90 bij de verkoop van filmrechten aan zijn eigen bedrijven de prijzen kunstmatig opgevoerd.

Vervolgens werden ze weer terugverkocht aan Mediaset, waardoor het bedrijf minder inkomsten had en daardoor ook minder belasting hoefde te betalen. Het zou gaan om honderden miljoenen euro’s. Volgens justitie was de ex-premier persoonlijk betrokken bij deze verkopen.

Begin augustus 2013 bevestigde de Hoge Raad de eerder opgelegde celstraf. De veroordeling tot uitsluiting van openbare functies gedurende 5 jaar werd terugverwezen naar het gerechtshof in Milaan. Net als in 1993 had Berlusconi aangekondigd premier te willen worden.
Ondanks de definitieve veroordeling tot 4 jaar, ging daar 3 jaar vanaf vanwege een amnestieregeling. Of hij het resterende jaar, gelet op zijn leeftijd, zou doorbrengen in huisarrest of als taakstraf moest nog worden bepaald.

Omkoping zakenman Tarantini

In april 2012 heeft justitie een nieuw corruptieonderzoek geopend tegen Berlusconi. Hij zou 850.000 euro hebben betaald aan de zakenman Gianpaolo Tarantini in ruil voor een valse getuigenis, aldus Italiaanse media. Tarantini behoorde tot de mensen die vrouwen moesten ronselen voor de seksfeestjes bij Berlusconi thuis. Die hebben al geleid tot het Rubygateproces in Milaan, waar de mediamagnaat terechtstaat wegens onder meer prostitutie met minderjarigen.

Bescherming maffia niet gratis

Eveneens in april constateerde de Italiaanse Hoge Raad Berlusconi “aanzienlijke bedragen” heeft betaald aan de maffia. Volgens de hoogste Italiaanse rechters was Marcello Dell’Utri – een van de naaste medewerkers van Berlusconi – de “bemiddelaar” van een akkoord tussen Berlusconi en de maffia. De mediamagnaat betaalde de georganiseerde misdaad voor de “veiligheid” van hemzelf en van zijn familie.

De rechters stelden ook vast dat Berlusconi en Cosa Nostra, de maffia van Sicilië, “gemeenschappelijke belangen” hadden. Het akkoord met Dell’Utri ging daarom niet alleen over bescherming, maar ook over samenwerking.
In opdracht van de Hoge Raad gaat het gerechtshof in Palermo zich opnieuw buigen over de zaak tegen Dell’Utri. Dat gerechtshof sprak zich eerder uit over banden tussen Berlusconi en de maffia, die nu in hoogste instantie zijn bevestigd.

Omkoping advocaat Mills

Een Italiaanse rechtbank besloot op 25 februari 2012 geen uitspraak te doen in een zaak tegen oud-premier Silvio Berlusconi omdat deze is verjaard. De aanklagers verdachten Berlucsoni van corruptie en hoopten dat hij vijf jaar achter de tralies zou verdwijnen.

Silvio Berlusconi
S. Berlusconi

Nadat de advocaten van Berlusconi hun slotpleidooi hadden gehouden, trok rechter Francesca Vitale zich drie uur terug in de raadkamer om over het vonnis na te denken. Bij terugkomst had ze slechts één minuut nodig om haar gehoor uit te leggen dat de termijn voor de zaak was verlopen.

De mediamagnaat was aangeklaagd wegens omkoping van de Britse advocaat David Mills in ruil voor een valse getuigenis, die Berlusconi in een eerdere rechtszaak moest beschermen tegen een veroordeling. Mills werkte als adviseur voor Fininvest.

De Brit is zelf al in februari 2009 schuldig bevonden aan het aannemen van 600.000 dollar van de mediamagnaat. Berlusconi wist de zaak tegen hemzelf te vertragen door een speciale wet te laten aannemen waardoor hij als premier niet terecht hoefde te staan. Het Italiaanse Constitutioneel Hof maakte daar in oktober 2009 korte metten mee. Daardoor kon de zaak worden hervat.

Als premier gebruikte Berlusconi zijn meerderheid in het parlement geregeld voor zogeheten wetten ‘ad personam’ die bedoeld waren om hemzelf of zijn familie of vrienden uit de problemen te helpen.

Il Cavaliere

Silvio Berlusconi (1936) richtte in 1961 Fininvest op dat in de volgende decennia zou uitgroeien tot de holdingmaatschappij van vele dochterbedrijven. De belangrijkste projecten betroffen toen enkele grote bouwprojecten in Milaan. Door de aanleg van kabel-tv raakte hij verzeild in de mediawereld.

De aandeelhouders van Fininvest zijn 38 bedrijven, die op hun beurt voornamelijk door de familie Berlusconi worden gecontroleerd. De financiële holding bestiert het televisienetwerk Mediaset, uitgeverij Mondadori, voetbalclub AC Milan, filmproductiemaatschappij Medusa Film en bank- en verzekeringsmaatschappij Mediolanum. Waar het de media in Italië betreft heeft Berlusconi min of meer een monopolie, die volgens de Internationale Federatie van Journalisten de diversiteit van de berichtgeving bedreigt. Door de Wet-Gasparri is het mediastelsel in 2004 hervormd, waardoor Berlusconi zijn monopoliepositie in de media zou hebben vergroot. Hierdoor is Italië slechts het 77-ste land in de wereld qua persvrijheid.

In 1993, midden in de grootste politieke crisis die Italië gekend heeft, besloot Berlusconi de politiek in te gaan. Hij was premier van Italië van april 1994 tot januari 1995 en later van 2001 tot 2006 en van 2008 tot 2011, in totaal iets meer dan 110 maanden.

Op 3 mei 2009 vroeg zijn echtgenote Veronica Lario (artiestennaam van Miriam Bartolini) echtscheiding aan, nadat ze vernam dat Berlusconi aanwezig zou zijn geweest op diverse seksfeestjes, en dit in de aanwezigheid van minderjarige meisjes, zoals Noemi Letizia.

Volgens Forbes (maart 2012) heeft Berlusconi een vermogen van circa 5,9 miljard dollar, waarmee hij de op 5 na rijkste man van Italië is (na Ferrero, Del Vecchio, Armani, Prada en Rocca).

bron: Wikipedia, de Volkskrant, AD, BNR, NU.nl


Reacties

Berlusconi, Silvio — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>