Gerrit Schotte (1974) was vanaf 10-10-2010 de eerste minister-president van Curaçao.  Nadat Eugene Cleopa (MAN) en Dean Rozier (MFK) hun steun aan de coalitie introkken, moest Schotte begin augustus 2012 het ontslag van zijn kabinet aanbieden aan de gouverneur, Frits Goedgedrag.

Gerrit Schotte
Gerrit Schotte

De regering-Schotte kende veel strijd en viel op door opmerkelijke incidenten, zoals onder meer een openlijke ruzie tussen de premier en de directeur van de nationale bank, het naar huis sturen voor onbepaalde tijd van de werknemers van de veiligheidsdienst en in juli 2012 een ingreep in de begroting door premier Rutte.

De ambitieuze premier Schotte was volgens velen niet van onbesproken gedrag en derhalve niet ministeriabel.

Integriteitsonderzoek bewindslieden Curaçao

De ’Commissie Onderzoek Curaçao’ onder leiding van Paul Rosenmöller toonde al aan dat een groot deel van de huidige ministers niet had mogen worden benoemd. Als een inlichtingendienst de bewindslieden vooraf goed had gescreend, was dat ook nooit gebeurd. Vooral premier Gerrit Schotte en de ministers Jamaloodin en Hakim zijn, voorzichtig gezegd, niet boven iedere twijfel verheven. Rosenmöller verwoordde het in zijn rapport diplomatiek, maar liet in feite geen spaan heel van de huidige regeringsploeg. Premier Schotte blijkt voor te komen in tal van internationale fraudeonderzoeken en onderhoudt nauwe banden met een dubieuze zakenman. Andere bewindslieden benoemden vriendjes met criminele antecedenten op vertrouwensposities.

Zo zou hij

  • eind vorige eeuw geknoeid hebben met credit card betalingen,
  • vrij hechte banden hebben met de van corruptie verdachte Haïtiaanse president Michel Martelly
  • voor zijn partij Movementu Futuro Korsou (MFK) geld ontvangen hebben voor de verkiezingskas van loterijbaas Dos Santos, verdachte in de zaak Bientu: strafrechtelijk onderzoek naar fiscale fraude, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld,
  • een controversiële poging hebben gedaan om een medewerker van de Atlantis World Group, Rudolf Baetsen, te benoemen tot medewerker van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). De hoogste man van Atlantis World Group, Francesco Corallo, wordt door het OM in Italië gezocht wegens belastingfraude.

Brieven van minister van justitie Elmer Wilsoe aan de autoriteiten in de VS (opheffen beslag op banktegoeden van loterijbaas en verdachte Robbie dos Santos) en aan procureur-genraal Dick Priar (opdracht aan OM om het strafrechtelijk onderzoek tegen hem te staken) zijn na druk van NL van tafel.

Fundashon Akshon Sivil geeft niet op

Hoewel het OM in december 2010 geen aanleiding zag tot een nader strafrechtelijk onderzoek na meer dan 50 meldingen MOT onderzocht te hebben, vraagt de Fundashon Akshon Sivil op 16 juli 2012 in een brief aan procureur-generaal mr D. Piar nadere uitleg over dit onderzoek en de (il)legaliteit van de onderzochte transacties. In een flink aantal bijlagen wordt de levenswandel van Schotte weergegeven, waaronder zijn opleiding en loopbaan, de MOT-meldingen, diverse gerechtelijke uitspraken en de screening van Schotte uit 2010 in opdracht van de gouverneur van Curaçao.
Deze stichting heeft ondermeer als doelstelling om de kwaliteit van het openbaar bestuur te verbeteren en om actief toe te zien op de strafrechtelijke handhaving van wettelijke en bestuurlijke normen.

Rechter spreekt zich uit

Medio maart 2016 achtte de rechtbank bewezen dat Gerrit Schotte zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke omkoping, witwassen en valsheid in geschrift. Hij kreeg – conform de eis van het Openbaar Ministerie – een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd en zijn passief kiesrecht werd hem ontnomen voor een periode van vijf jaar. Cicely van der Dijs, bijvrouw van Schotte, kreeg een celstraf opgelegd van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk, voor haar hulp bij het witwassen van illegaal verkregen geld.
Schotte, die de hele zaak als een politiek proces ziet om te voorkomen dat hij opnieuw president van Curaçao kan worden, gaf aan tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Dat beroep verloor hij eind november 2018. De Hoge Raad in Den Haag oordeelde dat het duo terecht was veroordeeld voor corruptie en witwassen.

bron: Antilliaans Dagblad (Omayra V.E. Leeflang), NU.nl, Versgeperst.com, RNW, FTM (Jacob Gelt Dekker, Eric Smit), NRC (Maarten Back, Floor Bouma, David van Unen)

met dank aan V. van Doorn-Vermeulen


Reacties

Schotte, Gerrit — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>