Na zijn studie werd John Edwards (1953) advocaat voor personen die gewond waren geraakt als gevolg van nalatigheid van bedrijven en overheden. Hij was onder meer verantwoordelijk voor een schadevergoeding van 25 miljoen dollar de hoogste schadevergoeding voor persoonlijke verwondingen in de geschiedenis van de staat North Carolina. Edwards bracht zichzelf in deze periode naar voren als de verdediger van ‘de kleine man’.

Edwards was senator voor North Carolina namens de Democraten van 1999 tot 2005. In 2004 was hij kandidaat voor vicepresident als running mate van John Kerry, maar dit duo verloor het van George Bush. Begin 2008 trok hij zich terug uit de verkiezingen, wegens het uitblijven van overwinningen in de voorrondes. Obama werd de winnaar.

John Edwards
John Edwards

Edwards en zijn vrouw Elizabeth hebben vier kinderen. Hun zoon Wade overleed in 1996 als gevolg van een auto-ongeluk. Ter nagedachtenis aan hem richtten zij de Wade Edwards Foundation op die vooral investeert in onderwijsprojecten.

In 2010 overlijdt zijn vrouw Elizabeth aan borstkanker.

In de zomer van 2011 werd John Edwards bij een Amerikaanse Federale rechtbank in North Carolina aangeklaagd wegens het onwettig aantrekken van verkiezingsdonaties tijdens de presidentiële voorverkiezingen in 2008. Edwards zou 1 miljoen dollar hebben aangenomen, zonder dit aan te geven aan de controlecommissie (Federal Election Commisson). Dit bedrag overstijgt immers de wettelijke maximumgrens die één persoon mag doneren ruimschoots (2.300 dollar). Deze gelden zouden gebruikt zijn om de buitenechtelijke affaire die Edwards had, verborgen te houden. Op de volledige aanklacht staat 30 jaar cel en een boete van 1,5 miljoen dollar.

In het proces komt de affaire uitgebreid over het voetlicht. Vanaf 2006 heeft Edwards een buitenechtelijke relatie met Rielle Hunter, een medewerkster die video’s maakte voor zijn campagne. Als zij een kind van hem krijgt wordt zij verborgen gehouden voor pers en publiek.

Na een proces van 6 weken kan de jury het eind mei 2012 over 5 van de 6 aanklachten niet eens worden. De rechter verklaart het proces als mislukt en Edwards is weer vrij man. Medio juni laat het ministerie van justitie weten de zaak niet opnieuw voor de rechter te willen brengen.

bron: Wikipedia, de Volkskrant (Arie Elshout)

Deel via:

:: advertentie ::


Reacties

Edwards, John — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.