Ik zet een hotel op het Azadliqplein

In Baku, Azerbeidzjan, timmert men hard aan de weg om een modern land te lijken. Na het songfestival in 2012 en de Europese spelen in 2015, reden in juni 2016 de F1-bolides door de straten van de hoofdstad aan de Kaspische Zee. Waar alle infrastructuur werd betaald uit overheidsmiddelen, stroomden de revenuen grotendeels naar de vaste clan rond president Ilham Aliyev, inclusief zijn twee dochters. Leyla en Arzu Aliyeva zijn (mede-) eigenaar van zes 5-sterren hotels en twee resorts in de bergen in het noorden van het land. Twee nieuwe hotels liggen op de tekentafel. In 2014 telde Azerbeidzjan zo’n veertig 5-sterrenhotels, allemaal in handen van de presidentiële familie, zakenpartners van de familie en enkele ministers.

JW Marriott hotel op het Azadliqplein

Vice-President van de Heydar Aliyev Foundation Leyla Aliyeva bij het JW Marriott hotel in Baku voor de opening van een mobiele bibliotheek.

De hotels van Ilham, Leyla en Arzu – samen goed voor zo’n 2400 kamers en suites – blijken te behoren tot diverse bedrijven die door hen worden gecontroleerd, zo ontdekte Khadija Ismayilova, onderzoeksjournaliste bij het met Amerikaans overheidsgeld gesteunde Radio Free Europe/Radio Liberty. Zij werd in december 2014 veroordeeld – voor verduistering, belastingontduiking en machtsmisbruik – tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar, die in mei 2016 werd omgezet in 3,5 jaar voorwaardelijk. 

Zo bleken het Four Seasons en het JW Marriott hotel te behoren tot het in 2006 opgerichte Pasha Holding, eigendom van de dochters van de president. Nog eens vijf hotels, waaronder de twee in het noordelijk skigebied Shadagh, zijn eigendom van de Absheron Group, behorend tot Pasha Holding. Eigenaar van het Sheraton hotel is Silkway Holding, een bedrijf van Arzu Aliyeva en de vrouw van de directeur van het staatsluchtvaartbedrijf AZAL.

Van twee andere hotels wordt ook vermoed dat die in het bezit zijn van de machtselite in de ‘Islamitische Republiek van BP’. Het Fairmont en het Jumeirah hotel behoren tot bedrijven, waarvan de uiteindelijke eigenaren moeilijk zijn te achterhalen sinds in 2012 wetgeving van kracht werd die die informatie kwalificeert als bedrijfsgeheim. Opvallend is dat ook hier een medewerker van de presidentiële familie als directeur te boek staat. Diezelfde Hassan Gozel is tevens directeur van Arbor Investments Limited (van Arzu) en Harvard Management Limited (van Leyla), beide geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden.

Ook voor de Islamitische Solidariteitsspelen in 2017 en enkele wedstrijden van het EK voetbal in 2020 kunnen de buitenlandse gasten onder andere terecht in het JW Marriott hotel op het Azadliqplein in Baku.

bron: OCCRP (Khadija Ismayilova), Meydan.tv (Arzu Geybulla)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *