Onthullingen Griekse ex-topambtenaar leiden tot arrestaties

Medio december 2013 werd de voormalige topambtenaar Antonis Kantas opnieuw opgepakt in een rechtszaak over omkoping bij defensieopdrachten eind jaren ’90 / begin jaren ’00. Kantas was destijds afdelingshoofd wapenaankopen bij het directoraat Bewapening onder minister Akis Tsochatzopoulos. De arrestatie was het gevolg van een document waaruit zou blijken dat 13,7 miljoen dollar op een bankrekening in Singapore is gestort door twee brievenbusmaatschappijen, waarvan Kantas bestuurder was. Zijn eerdere aanhouding in september had te maken met 500.000 euro, afkomstig van Siemens, op een rekening van hem, die afgeroomd zou zijn bij het bewapeningsprogramma ‘Hermes 2‘.

SubmarineKantas ontving naar eigen zeggen ongeveer 16 miljoen euro aan steekpenningen van 1997 tot 2002 bij 12 wapenorders die in de miljarden liepen. Het ging om onderzeeërs, tanks, gevechtsvliegtuigen, raketten en ander wapentuig. Er zou niet alleen sprake zijn geweest van corruptie bij wapenaankopen in Duitsland, maar ook in de VS, Rusland, Frankrijk, Scandinavië en Israël, aldus de krant Süddeutsche Zeitung.

Eind december werd Dimitris Papachristos, een voormalige vertegenwoordiger van de grote Duitse wapenproducent Krauss-Maffei Wegmann (KMW) opgepakt. Hij zou in 2000 750.000 euro hebben betaald aan Kantas. Het Griekse ministerie van Defensie kocht daarop in 2002 wapens bij het bedrijf ter waarde van bijna 200 miljoen euro. Kantas verklaarde dat hij direct na die deal 550.000 euro op een Zwitserse bankrekening, 100.000 op een Duitse bankrekening en 100.000 cash ontving. KMW verklaarde op geen enkele wijze geld onder tafel aan Kantas overhandigd te hebben.

Kantas heeft verder namen genoemd van meer dan vijftien ondernemers en politici, die rekenschap moeten afleggen aan de officier van Justitie. Daaronder ook Jannos Papantoniou, de opvolger van Tsochatzopoulos, die al een gevangenisstraf uitzit vanwege belastingontduiking en witwassen.

bron: De Tijd, Greek Reporter (Nikoleta Kalmouki), Telegraaf, Ekathimerini

Reacties zijn gesloten.