Kazachse bankier Abljazov wacht uitlevering

Moechtar Abljazov

Moechtar Abljazov

Begin januari 2014 bepaalde een Franse rechter, dat de Kazachse oud-minister en bankier Moechtar Abljazov moet worden uitgeleverd aan Rusland of Oekraïne. Beide landen willen Abljazov vervolgen voor een miljardenfraude rond zijn voormalige bank BTA, alleen heeft Kazachstan geen uitleveringsverdrag met Frankrijk.

Afgelopen zomer werd Abljazov (1963) met groot machtsvertoon aangehouden in Cannes. Hij werd gearresteerd door een speciaal politieteam met gepantserde voertuigen en omdat rekening werd gehouden met verzet van zijn privé-militie, was er ook luchtsteun.

Abljazov was in 2001 één van de oprichters van de beweging Democratische Keuze van Kazachstan, die pleitte voor meer invloed van het volk op de politiek en grotere vrijheid voor het bedrijfsleven. In 2002 werd hij veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, omdat hij als minister van Energie misbruik zou hebben gemaakt van zijn positie. Een jaar later verleende president Nursultan Nazarbayev hem evenwel gratie, waarop Abljazov 2 jaar in Rusland verbleef alvorens terug te keren naar Almaty.

Daar leidde hij de BTA-bank – die uitgroeide tot de grootste van Kazachstan – tot deze in 2009 werd genationaliseerd. Na een boekenonderzoek werd geconstateerd dat Abljazov zo’n 4,4 miljard euro van de bank zou hebben verduisterd. Dit geld zou hij gebruikt hebben om de oppositie tegen president Nazarbajev te financieren, onder meer via twee tv-zenders en twee kranten.

Abjlazov vluchtte deze keer naar Engeland, waar hem in 2011 asiel werd verleend, maar de BTA-bank hem datzelfde jaar nog voor het gerecht sleepte. Op grond van zijn weigering om openheid van zaken te geven over zijn vermogen en bezittingen, werd hij wegens minachting van het hof begin 2012 veroordeeld tot 22 maanden cel. Opnieuw vluchtte Abljazov, om medio 2013 in Zuid-Frankrijk opgepakt te worden.

Zijn medestanders vergelijken hem met de Russische dissident Michail Chodorkovski, die eveneens een fortuin verdiende in het post-Sovjet tijdperk en ervan werd beschuldigd zijn rijkdom in te zetten om oppositie te voeren tegen de nieuwe machthebbers.
Human Rights Watch zei te vrezen dat Abljazov bij terugkeer naar Kazachstan geen eerlijk proces zal krijgen.

bron: NOS, BBC

Reacties zijn gesloten.