KPMG mogelijk betrokken bij omkoping

KPMG golfbalEind november 2013 berichtte De Telegraaf – op grond van goed ingevoerde bronnen bij het Openbaar Ministerie – dat accountantskantoor KPMG strafrechtelijke vervolging boven het hoofd hangt, vanwege de rol die het speelde bij de omkoping van overheidsfunctionarissen in Saudi-Arabië door bouwbedrijf Ballast Nedam. Vermoed wordt dat KPMG betrokken was bij het versluieren van honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen, waarmee gigantische bouwprojecten in het Midden-Oosten werden binnengehaald.

Ballast Nedam zelf kocht in december 2012 strafvervolging in deze zaak af door voor ruim 17 miljoen euro een schikking te treffen met het OM. Bij de omkopingspraktijken zou de KPMG-accountant een actieve rol hebben gespeeld, naast voormalig bestuurders en commissarissen van Ballast Nedam. Door Justitie werd onderzoek gedaan naar het gebruik van valse contracten, schuilnamen, geheime betalingen via Zwitserland en het opzetten van een interne administratie om de smeergeldbetalingen te kunnen registreren in de periode van 1997 tot 2004.

KPMG liet weten op de hoogte te zijn van het onderzoek en daaraan volledig mee te werken. Het zou een individuele accountant betreffen, die inmiddels gepensioneerd is.

Aan het tanende vertrouwen in financiële instellingen en professionele dienstverleners draagt KPMG haar steentje bij. De accountant was de afgelopen jaren betrokken bij de vastgoedfraude, waarbij het Philips pensioenfonds voor miljoenen euro’s werd benadeeld, de fraude met derivaten die woningcorporatie Vestia bijna fataal werd en de fraude waardoor SNS Reaal moest worden gered. Ook de affaires rond slachterij Weyl en Imtech deden het imago geen goed. Begin juni nog kreeg KPMG twee boetes van in totaal 900.000 euro opgelegd door de AFM wegens een gebrekkig systeem voor kwaliteitsbeheersing.

bron: Telegraaf (Bart Mos)

Reacties zijn gesloten.