Zorgdirecteur Holst fraudeerde voor miljoenen

Jagtlust

Jagtlust

Medio juni 2013 legde de fiscale opsporingsdienst FIOD voor een miljoen euro beslag op de woning van Peter Holst in Aalsmeer, zijn auto, bankrekeningen en andere bezittingen. Holst (1945) werd er door de FIOD van verdacht voor bijna een miljoen euro aan fraude te hebben gepleegd met geld dat bestemd was voor thuiszorg. Hij was jarenlang één van de best betaalde zorgdirecteuren van Nederland. Hij runde zorghotel Jagtlust in het Noord-Hollandse ‘s-Gravenland en thuiszorgorganisatie Gooizorg. Daarnaast zou hij voor miljoenen hebben gefraudeerd: zijn vrouw stond voor 110.000 euro op de loonlijst en hij declareerde meer zorguren dan waren geleverd.

Volgens zorgverzekeraar Agis heeft hij met dit thuiszorgbedrijf alleen al in 2008 en 2009 voor ruim 1,7 miljoen euro gesjoemeld met zorgdeclaraties: veel meer dan tot nu toe bekend was. De zorgverzekeraar kwam er tijdens de overname achter dat de boeken niet klopten.

In de zomer van 2010 leek er nog niets aan de hand. Holst had twee goedlopende bedrijven en kwam voor in het overheidsregister van ‘teveelverdieners’. Sinds 2005 toucheerde hij jaarlijks meer dan 220.000 euro, later zelfs 266.000 euro. Ondanks zijn relatief kleine thuiszorgbedrijf was hij één van de bestbetaalde zorgdirecteuren van Nederland. Zijn vrouw Annemarie stond bovendien enkele jaren voor 110.000 euro op de loonlijst.

Vanwege zijn pensioen zette Holst zijn thuiszorgbedrijf Gooizorg in 2010 in de verkoop en in november werd Henk Reiling de nieuwe eigenaar. Reiling trok ook in het kantoor in landgoed Jagtlust, van waaruit Holst zijn zorghotel leidde.  In 2011 trok zorgverzekeraar Agis aan de bel: onder het bewind van Reiling werden opeens veel minder zorgdeclaraties ingediend dan voorheen. Holst bleek in 2008 en 2009 veel meer zorg te hebben gedeclareerd dan geleverd. Maar liefst 40 procent van de jaaromzet (ongeveer 2 miljoen euro) van de onderzochte jaren bestond uit frauduleuze declaraties.

Begin 2012 zag Reiling zich genoodzaakt het faillissement voor Gooizorg aan te vragen. Volgens de curator werd het gesjoemel jarenlang niet opgemerkt, doordat de registratie en uitbetaling van zorguren zijn verdeeld over twee instanties: het CAK en het zorgkantoor. ‘De linkerhand wist niet wat de rechter deed. Als over andere jaren ook onderzoek wordt gedaan, kan dit bedrag nog flink oplopen’, sprak de curator tegen het Algemeen Dagblad.

Alle patienten van zorghotel Jagtlust werden medio 2012 ondergebracht bij andere zorginstellingen. Daarna werd de BV van directeur Peter Holst failliet verklaard. Eigenaar Natuurmonumenten kon niet instemmen met de door curator gevonden nieuwe investeerder: Chiqcare uit Soesterberg, een thuiszorgorganisatie.

bron: AD, De Gooi- en Eemlander

Reacties

Zorgdirecteur Holst fraudeerde voor miljoenen — 1 reactie

  1. Alweer?!
    Deze heer was in het verleden directeur van verpleeghuis groenelaan in amstelveen en lichtte daar de boel ook al op.