Voorzitter Zuid-Koreaans conglomeraat gearresteerd

Lee Jay-hyun

Lee Jay-hyun

Begin juli 2013 werd Lee Jay-hyun, voorzitter van de Zuid-Koreaanse CJ Group, opgepakt op verdenking van verduistering en belastingontduiking. De fiscus zou hij voor ruim 60 miljoen dollar tekort hebben gedaan en ruim 85 miljoen zou hij zich hebben toegeëigend uit de bedrijfskas. Lee (1960) is een kleinzoon van de oprichter van Samsung en volgens Forbes (april 2013) met een vermogen van 1,7 miljard dollar nummer 10 van de 50 rijkste Koreanen. Hij is de eerste groot-industrieel die werd opgepakt onder het nieuwe bewind van president Park Geun-hye, gericht op het terugdringen van de macht van de grote conglomeraten, die decennia lang de economie hebben gedragen en gedomineerd.

Tijdens de verkiezingscampagne in december steunden alle partijen het idee om de macht van de megafamiliebedrijven in te tomen ten faveure van kleinere bedrijven. Eenmaal aan de macht bleek het voor Park nog niet eenvoudig om een nieuwe balans te vinden zonder de Zuid-Koreaanse economie al te zeer in haar verdere ontwikkeling te remmen. De conglomeraten zetten een stevige lobby in om te waarschuwen voor de nadelige gevolgen van te strikte regels; iets waar veel kamerleden van de conservatieve partij van Park gevoelig voor waren.

Feitelijk moest Park de confrontatie aan met de erfenis van haar vader, Park Chung-hee, die Zuid-Korea leidde van 1961 tot 1979, toen het zich ontworstelde aan armoede en een economische macht van betekenis werd. Daarbij werd een handje vol familiebedrijven gesteund met kredieten, overheidssteun, belastingvoordelen en protectionistische maatregelen. Wereldspelers als Samsung en Hyundai worden in hun thuisland door kleine(re) bedrijven evenwel beschouwd als ‘roofdieren’, die van bijvoorbeeld lokale markten en kruideniers weinig heel laten met hun supermarktketens.

Onder nieuwe wetgeving moeten kleine bedrijven beter worden beschermd tegen de macht van de ‘chaebols’, zoals de conglomeraten in Zuid-Korea heten. Zo mag een chaebol niet meer zo eenvoudig een familielid bevoordelen door (te) goedkoop een onderdeel van de hand te doen aan bijvoorbeeld kinderen of door het toespelen van lucratieve contracten, waardoor andere bedrijven het nakijken hebben.
Een andere wet beschermt kleine ondernemers die winkeltjes runnen als franchise-nemer van een chaebol. Weer een andere wet bepaalt dat chaebols slechts voor 4% eigenaar van een bank mogen zijn, waar dat voorheen maximaal 9% bedroeg.

CJ GroupCJ werd in 1953 opgericht als ‘Cheil Jedang’, producent van suiker en meel en was oorspronkelijk onderdeel van Samsung, waar het zich in de jaren ’90 van losmaakte. Het conglomeraat is actief in diverse sectoren, waaronder voedings- en geneesmiddelen, entertainment, media, thuiswinkelen en transport.

 

bron: The New York Times (Choe Sang-hun), Forbes, BambooInnovator, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.