20 jaar voor miljoenen aan inkoopfraude bij USACE

Als programma manager bij het US Army Corps of Engineers (USACE) had Kerry F. Kahn een glansrijke carrière, waaraan in oktober 2011 evenwel plotsklaps een einde kwam. Medio juli 2013 werd hij veroordeeld tot bijna 20 jaar gevangenisstraf en het terugbetalen van 32,5 miljoen dollar, voor wat werd aangeduid als het grootste omkoop- en fraudeschandaal rond overheidscontracten. De straf viel zelfs hoger uit dan de eis, omdat de rechter adspirant-fraudeurs in deze miljardenmarkt wilde ontmoedigen.

Huis Kerry KahnTen tijde van zijn aanhouding had Kahn (1957) al 12 miljoen dollar opgestreken en had nog 14 miljoen te goed van 2 bedrijven. Van het geld leefde hij riant: hij bezat diverse huizen in North Virginia en meerdere BMW’s, gaf een vermogen uit bij Neiman Marcus en had ‘vriendinnen’ in 3 staten en op de Filipijnen.

Meer dan vier jaar lang had hij samen met collega Michael A. Alexander zaken gedaan met corrupte opdrachtnemers; zij leverden wel goederen en diensten, maar factureerden veel te hoge bedragen, die terugvloeiden naar Kahn en Alexander. Zo werd in die periode aan ICT-bedrijf Nova Datacom voor meer dan 45 miljoen dollar aan opdrachten verstrekt. Bijna de helft daarvan betrof ‘overhead’, die terugvloeide naar Kahn en zijn handlangers. Inmiddels hebben meer dan 12 betrokkenen schuld bekend, waaronder de broer en zoon van Kahn. Alexander kreeg 6 jaar cel.

Deze zaak legde ook pijnlijk duidelijk tekortkomingen bloot in het inkoopproces bij het Army Corps of Engineers. Dat is inmiddels behoorlijk herzien en voorzien van extra controles en reviews. Kahn had nota bene nog geen jaar voor zijn arrestatie een uitmuntende beoordeling gekregen: hij was “uiterst loyaal aan de organisatie” en zijn “integriteit was boven elke twijfel verheven”.

bron: The Washington Post (Ann E. Marimow), FederalTimes (Jim McElhatton), ABC News (AP, Eric Tucker)

Reacties zijn gesloten.