Ook VS starten onderzoek manipulatie valutahandel

Kantoor valutahandelaar

bron: The Economist/AFP

Nadat de Britse Financial Conduct Authority (FCA) in juni aankondigde onderzoek te starten naar mogelijke manipulatie van wisselkoersen, begon ook het Amerikaanse ministerie van Justitie begin oktober 2013 een dergelijk onderzoek. Na een totaal aan boetes van zo’n 2,6 miljard dollar voor vier grootbanken wegens manipulatie van de Libor, lopen er nu onderzoeken naar manipulatie van grondstofprijzen, koersen van rente-swaps en nu dus valutakoersen; een markt waar per dag 5,3 biljoen dollar in omgaat.

Ook de Europese commissaris voor Mededinging, Joaquin Almunia, gaf recent aan een dergelijk onderzoek te overwegen, evenals de Zwitserse toezichthouder Finma. Namen van banken werden niet genoemd, maar iedereen verwachtte dat de vier grote spelers – samen goed voor de helft van de markt – een telefoontje en een bezoek kunnen verwachten: Deutsche Bank, Citigroup, Barclays en UBS. De FCA heeft de eerste 2 al benaderd en RBS zou uit eigen beweging informatie hebben verstrekt, nadat was gebleken dat instant messages van een voormalig handelaar mogelijk in strijd met de regels zijn.

De wisselkoersen van de 21 meest verhandelde valuta worden elk half uur bepaald, die van nog eens 160 valuta elk uur. Bij de vermoedens van manipulatie betreft het met name de meest gebruikte ‘London fix‘ van 4 uur ’s middags. Banken is er veel aan gelegen om de wisselkoers vlak voor dit moment te beïnvloeden: een fractie van een cent verschil kan bij deze miljardenhandel een leuke bonus opleveren. Een niet onbelangrijk detail daarbij is dat grote orders vlak voor de fix uit naam van klanten worden gedaan. Wat de bank verdient, gaat dus ten koste van … precies, die klanten.

bron: Bloomberg (Tom Schoenberg), The Economist, The Globe and Mail (Diane Bartz)

Reacties zijn gesloten.