Prijsvorming financiële markten wellicht al jaren dubieus

FCA logoIn Engeland is de Financial Conduct Authority (FCA) nog niet klaar met haar onderzoek inzake het Libor-schandaal, of een volgend onderzoek diende zich al aan. Nu naar mogelijk jarenlang gesjoemel bij het vaststellen van valutakoersen, zoals Bloomberg medio juni 2013 bekend maakte na uitlatingen van vijf (anonieme) handelaren.
De in 1994 geïntroduceerde WM/Reuters-koersen worden verzameld en gepubliceerd door World Markets, een onderdeel van State Street en Thomson Reuters. In deze minst gereguleerde van de financiële markten gaat dagelijks 4,7 biljoen dollar om.

Van 160 valuta worden elk uur de ruilkoersen bekend gemaakt, voor de 21 meest verhandelde valuta zelfs elk half uur. De koers van dat moment is de mediaan van  alle transacties in 1 minuut. Als er onvoldoende transacties zijn, kijkt men naar biedingen van handelaren om valuta te kopen danwel te verkopen. Voor de minder verhandelde valuta wordt een referentieperiode van 2 minuten gebruikt.
Door met name in dit tijdsinterval te handelen, zouden handelaren de graadmeters kunnen beïnvloeden. Ze handelen immers niet alleen in opdracht van cliënten, maar ook voor rekening en risico van de bank waar ze werken.

Directe valutatransacties worden niet als financiële instrumenten zoals aandelen en obligaties gezien, waardoor er nauwelijks van regulering sprake is. Ze vallen buiten de Europese richtlijn voor financiële instrumenten (Mifid) en de Amerikaanse Dodd-Frank Act.

bron: The Guardian (Jill Treanor), Bloomberg (Liam Vaughan, Gavin Finch, Ambereen Choudhury)

Reacties zijn gesloten.