Apple beschuldigd van prijsopdrijving e-books

iBookstoreNaast diverse rechtszaken over en weer inzake patentschendingen met concurrerende producenten van met name smartphones en tablets en een steevaste vermelding naast Google, Starbucks en Amazon als het gaat om internationale belastingontwijking, stond het technologiebedrijf uit Cupertino in juni 2013 ook terecht op beschuldiging van marktmanipulatie door prijsopdrijving met haar iBooks. Apple zou in 2010 prijsafspraken hebben gemaakt met diverse uitgeverijen om de prijs van e-books te verhogen naar 14,99 dollar in plaats van de 9,99 dollar, die Amazon hanteerde.

De prijsafspraken tussen Apple en vijf uitgevers van e-books zouden consumenten wereldwijd ‘honderden miljoenen dollars’ hebben gekost, zoals Lawrence Buterman, advocaat van de Amerikaanse overheid, stelde tijdens de eerste dag van de antitrust-zaak. Door de kunstmatig hogere prijs, gingen volgens Buterman ook de prijzen van concurrenten omhoog.

De vijf uitgevers – Hachette, HarperCollins, Simon & Schuster; Holtzbrinck Publishers (Macmillan) en de Penguin Group – hebben het niet tot een rechtszaak laten komen en een schikking getroffen met het ministerie van Justitie. Apple ontkende de beschuldiging van prijsopdrijving en was van mening dat de prijsafspraken alleen haar iBookstore betroffen en niet bedoeld waren om de uitgevers te dwingen om ook elders – zoals bij Amazon.com – hogere prijzen te rekenen.

De hogere prijzen zouden volgens iTunes-directeur Eddy Cue echter de wens van de uitgeverijen zijn geweest. Die waren volgens Cue ontevreden over de lage prijs die concurrent Amazon voor e-books vroeg. Ook verklaarde Cue dat Apple overwogen heeft illegale afspraken met Amazon te maken; als Amazon uit de muziekmarkt zou blijven, zou Apple geen e-books gaan verkopen.

bron: NU.nl, Newsday (Tom Hays), The Washington Post (Cecilia Kang)

Reacties zijn gesloten.