Bulldozerburgemeester verdacht van corruptie

Ji Jianye

Ji Jianye

Medio oktober 2013 werd de burgemeester van Nanjing – met bijna acht miljoen inwoners na Shanghai de grootste stad van Oost-China – gearresteerd op verdenking van corruptie voor zo’n 2,4 miljoen euro. Ji Jianye (1957) zou zich hieraan in zijn vorige baan als burgemeester van Yangzhou schuldig hebben gemaakt. Hij lanceerde in die stad talrijke grootschalige bouwprojecten en zou steekpenningen hebben gekregen om aan bevriende relaties contracten te bezorgen. Ji kwam in beeld in het onderzoek naar oneerlijke praktijken van Zhu Xingliang. Hij is miljardair en oprichter van Gold Mantis, een bedrijf dat gebouwen inricht en gevestigd is in Suzhou, ten zuidoosten van Nanjing. Sinds juli zit Zhu in voorarrest.

Ook in Nanjing stond Ji bekend voor de grootschalige en soms controversiële bouwprojecten die hij opstartte, wat hem de bijnaam ‘bulldozerburgemeester’ bezorgde. Ji doorliep zijn succesvolle politieke carrière in de provincie Jiangsu. Eind 2009 kwam hij naar Nanjing en werd ook plaatsvervangend partijsecretaris aldaar. Nu wil de Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) hem ondervragen.

Ji is de zoveelste in de rij van opgepakte toppolitici sinds de nieuwe leiders vorig jaar aan de macht kwamen: Jiang Jiemin, de voorzitter van de State Council’s State-owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC) in het PetroChina corruptie schandaal, Liu Tienan, de ondervoorzitter van de National Development and Reform Commission (NDRC) en Liu Zhijun, de minister van Spoorwegen, om er enkele te noemen. Met deze zaak bewijst de partijleiding nog maar eens dat het hen menens is om in de strijd tegen corruptie niet alleen kleine ‘vliegen’ maar ook grote ‘tijgers’ te vangen.

bron: Chinasquare, SCMP, The Asset (Christina Wang), The Asahi Shimbun, MarketWatch (Gao Yu)

Reacties zijn gesloten.