Libor-gate: Rabobank zal ook portemonnee moeten trekken

Rabo gebouw logoIn het Libor-schandaal lijkt de Rabobank af te stevenen op een boete van ruim 330 tot 450 miljoen euro. Dat maakte Bloomberg eind februari 2013 bekend, na met enkele niet bij naam genoemde insiders gesproken te hebben. De Rabobank zou de vierde internationale bank zijn die een boete krijgt opgelegd, nadat Barclays, Royal Bank of Scotland en UBS eerder schikkingen troffen.

Barclays trok als eerste het boetekleed aan en kwam weg met een boete van 337 miljoen euro. De hoogste boete tot nu toe ging naar het Zwitserse UBS; die betaalde eind vorig jaar 1,1 miljard euro.

In 2008 en 2011 heeft de coöperatieve bank vier Libor-submitters ontslagen voor het doorgeven van valse Liborstanden om hun collega’s op de handelsvloer te bevoordelen. Ook ontsloeg de Japanse zakenbank Mitsubishi UFJ twee in London gestationeerde bankiers voor betrokkenheid bij de Libormanipulatie in de tijd dat zij bij Rabobank werkten.

Rabobank is gedagvaard door of gevraagd informatie te verstrekken aan autoriteiten in acht rechtsgebieden, waaronder Japan, de VS, het VK, Hongkong en de EU. In Nederland moet de bank onder meer verantwoording afleggen aan De Nederlandsche Bank (DNB). De Europese Commissie doet een eigen onderzoek naar overtreding van de mededingingsregels. Als de EC bewijs vindt dat banken niet alleen individueel, maar ook in onderling overleg hebben samengespannen om het tarief te manipuleren, kunnen boetes worden opgelegd die oplopen tot maximaal 10% van de inkomsten van de handel in een bepaalde valuta.

bron: Bloomberg (Lindsay Fortado, Maud van Gaal, Greg Farrell), Reuters (Gilbert Kreijger, Mark Potter), Telegraaf (Jarco de Swart)

Reacties zijn gesloten.