Vrienden Michiel Herter zijn miljoenen kwijt

Michiel Herter

Begin januari 2017 werd Michiel Herter – in 2011 failliet verklaard – veroordeeld tot 21 maanden cel en een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro. Het geld is bestemd voor een groep gedupeerde beleggers. Het is te hopen dat deze fantast daarna professionele hulp zoekt. Rond zijn investeringsfonds Manaus Health Care zou Herter volgens de rechter een onjuiste voorstelling van zaken hebben gegeven: de betrokken bank wilde helemaal niet investeren, Herter nam zelf niet financieel deel, ingelegde gelden werden gebruikt om schulden in privé af te lossen, de zware adviesraad bleek geen toezichthoudende taak te hebben en Herter toucheerde geen 2 ton, maar meer dan 1 miljoen euro aan management fees. Om een duidelijk signaal af te geven viel de veroordeling hoger uit dan de strafeis van 18 maanden.

Herter investeerde sinds begin jaren ’90 in bedrijven, zoals jeneverstokerij Rutte & Zn., gevolgd door Palthe stomerijen. Herter was de oprichter van Business News Radio, dat hij in 2001 verkocht aan het FD. Met de overname in 1999 van de beursgenoteerde Udense beddenfabrikant Dico – samen met vastgoedmagnaat Henk Stienstra – had hij minder succes. Dat bedrijf reed hij in 8 jaar volledig in de modder.

In de stelselwijziging in de gezondheidszorg van 2006 zag hij daarna als zakenman grote mogelijkheden. Met zijn concept van ‘zorghotels’ wist hij in zijn netwerk miljoenen los te praten voor zijn in 2009 opgerichte investeringsfonds Manaus Health Care (MHC); opgetuigd met een gewichtige raad van Advies, met daarin oud-VVD-politicus Robin Linschoten, SER-kroonlid Hans Kamps en D’66 collegaatje Johanna Boogerd, oud-Europarlementariër. Herter was ook een prominent D66-lid en schreef vanaf 2006 mee aan enkele verkiezingsprogramma’s. 

In de luttele jaren tot aan het faillissement in 2011 hielpen diverse gefortuneerde vrienden Herter aan miljoenen: Telfortoprichter Ton aan de Stegge, voormalig confectiekoning Max Abram, vastgoedondernemer Herman Drenkelford, golfondernemer Marcel Welling, confectionair Benny Garcia en voormalig ABN Amro-zakenbankier Jan Willem Meeuwis. Mede omdat Herter het deed voorkomen of Kempen & Co ook tientallen miljoenen bijeen had gebracht voor deelname in het investeringsfonds. 

Van de grootse plannen van MHC leek maar weinig gerealiseerd te worden. Abram, Aan de Stegge en Drenkelford wilden eigenlijk wel weer uitstappen. Zeker de laatste, die in 2010 een vonnis van de rechtbank Amsterdam onder ogen kreeg, waarin Manaus Investments (van Herter) werd gesommeerd 15 miljoen euro te betalen aan Mecurius Investments (van Henk Stienstra). 

Het zou niet lang meer duren voor de leden van de adviesraad weer hun eigen weg gingen en MHC, zowel als Herter persoonlijk, failliet werden verklaard. Schuldeisers hadden voor meer dan 20 miljoen euro aan claims bij Herter en zijn vennootschappen neergelegd. In een FTM-artikel van Eric Smit zegt Aan de Stegge over Herter; ‘het is voor mij een erezaak dat er nooit meer een onschuldig iemand slachtoffer van jouw praktijken zal worden’.

bron: Follow the Money (Dennis Mijnheer, Eric Smit)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *