Torneos y Competencias schikte voor 100 miljoen in FIFA-schandaal

In het omvangrijke corruptieschandaal rondom FIFA heeft het Argentijnse sportmarketingbedrijf Torneos y Competencias in december 2016 een schikking getroffen voor ruim 100 miljoen euro. Op voorwaarde dat het bedrijf zich de komende vier jaar aan gemaakte afspraken conformeert, ziet de rechtbank in New York af van strafvervolging. Torneos y Competencias schikte voor ruim 100 miljoen euro. Het bedrijf stemde in met een boete van ruim 22 miljoen euro en een terugbetaling van 85 miljoen. In 2015 bekende de voormalige topman Alejandro Burzaco schuld.

Torneos y Competencias schikte

Alejandro Burzaco

Torneos zou de afgelopen 15 jaar hoge functionarissen hebben omgekocht om lucratieve marketing- en mediacontracten in de wacht te slepen. Het zou gaan om de rechten voor de komende vier wereldkampioenschappen in landen als Argentinië, Uruguay en Paraguay. Deels gebeurde dit via het dochterbedrijf T&T Sports Marketing, gebruik makend van valse contracten en facturen, bedenkelijke tussenpersonen en bankiers en van postbusbedrijven. De steekpenningen kwamen terecht bij functionarissen van de FIFA, van de CONCACAF en CONMEBOL en van de Argentijnse voetbalbond (AFA).

Ook voor de marketing- en mediarechten van de Copa América werden forse bedragen onder tafel betaald. In 2013 zou Torneos samen met twee conculega-bedrijven het bedrijf Datisa hebben opgericht om de rechten te bemachtigen voor de edities 2015, 2019 en 2023, evenals de eeuweditie in 2016. Tientallen miljoenen zouden terecht zijn gekomen bij bestuurders van CONMEBOL en de CONCACAF-president Jeffrey Webb. Na zijn eerdere schuldbekentenis zou zijn veroordeling nu in mei 2017 staan ingepland. Pas dan zal hij zijn royale onderkomen in Atlanta hoeven te verlaten om aan de Kaaimaneilanden te worden uitgeleverd. Daar wacht hem een volgende rechtszaak inzake een schandaal bij de gezondheidsautoriteit.  

bron: Inside the Games (Liam Morgan), Inside World Football (Andrew Warshaw), The Cayman Reporter, Diario Las Américas 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *