Rolls-Royce schikte op drie continenten vanwege omkoping

Het Britse industrieconcern Rolls-Royce maakte begin januari 2017 bekend schikkingen te hebben getroffen met de autoriteiten van het VK, de VS en Brazilië over omkooppraktijken in 12 landen gedurende meer dan 20 jaar. Met het Serious Fraude Office (SFO) kwam het een boete van bijna 500 miljoen pond overeen. Aan het ministerie van Justitie in de VS viel 170 miljoen pond ten deel en aan de Braziliaanse autoriteiten ruim 25 miljoen. Om opdrachten binnen te halen voor haar (vliegtuig)motoren werden steekpenningen betaald – veelal aan tussenpersonen – in landen als China, Indonesië, Thailand, Rusland, Maleisië en Nigeria. In Brazilië zou het bedrijf betrokken zijn bij het omkoopschandaal rond Petrobras. Rolls-Royce schikte om onder voorwaarden verdere vervolging af te kopen (deferred prosecution agreement)

Rolls-Royce schikte

Rolls-Royce Trent motor

Op het nieuws van de schikking in combinatie met hoge verwachtingen van de resultaten over 2016, steeg de koers met meer dan 4%. Rolls-Royce draaide in 2015 een omzet van 13,4 miljard pond. Dat wekte bij een aantal personen en partijen de indruk dat de straf wel meeviel. Na afronding van dit grootste onderzoek – begonnen in 2012 – in haar bestaan, gaf de SFO aan te overwegen ook individuele functionarissen te vervolgen. Er vielen al tientallen ontslagen tijdens het onderzoek en ook in de agentschappen – zo’n 250 – is flink gewied. Verantwoordelijke bestuurders werden evenwel nog niet vervolgd.

In Indonesië zou – met toestemming van HQ – een tussenpersoon ruim 2 miljoen dollar en een Silver Spirit zijn toegeschoven om een groot contract voor Trent 700 vliegtuigmotoren in de wacht te slepen. Voor datzelfde type motoren zou in China 5 miljoen dollar zijn uitgedeeld bij staatsluchtvaartbedrijf CES. Om de verkoop van zulke motoren in Thailand te doen slagen werd bijna 19 miljoen dollar betaald aan overheidsfunctionarissen en managers van Thai Airways.

bron: NRC (Guus Ritzen), BBC, the Guardian (David Pegg, Rob Evans, Holly Watt)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *