Voortvluchtige Duitse hedgefondsmanager aangehouden in Florence

Vijf jaar geleden vluchtte Florian Wilhelm Jurgen Homm (1960) in een privé vliegtuig van Mallorca met 500.000 dollar in zijn ondergoed, zakenkoffertje en sigarenkistje en een Liberiaans diplomatiek paspoort evenals een Duits en Iers paspoort . In september 2007 liet hij verder alles achter zich en runde hij niet langer Absolute Capital. Dit door Homm in 2003 opgerichte hedgefonds beheerde op dat moment 2,1 miljard dollar in meer dan 15 fondsen op de Kaaiman Eilanden. Beleggers zouden zo’n 200 miljoen dollar hebben verloren en Homm c.s. zouden er meer dan 50 miljoen aan over hebben gehouden.

Florian Homm

Florian Homm

Begin maart 2013 werd hij in het museum Galleria degli Uffizi in Florence gearresteerd. Homm verbleef in Duitsland, waar hij in 2004 een voorwaardelijke straf kreeg voor een klein economisch delict en niet kon worden uitgeleverd aan de VS. Zijn uitstapje naar Italië was voor Amerikaanse aanklagers dé gelegenheid hem te (laten) arresteren.

Absolute Capital handelde in aandelen van kleine niet-beursgenoteerde bedrijven en manipuleerde de koersen met behulp van effectenhandelaar Hunter World Markets in Californië, dat ook door Homm werd gecontroleerd. Zo werden aandelen van 10 dollarcent op een gegeven moment 12 dollar waard en verdiende Homm aan de koerswinst en de transacties. Veel van het geld belandde op een bankrekening in Zwitserland waar justitie een onderzoek naar witwassen heeft ingesteld.

Zijn avontuurlijke leven beschrijft hij in het boek “Kopf Geld Jagd” uit 2012. Hij zou op Mallorca kastelen en een nachtclub hebben bezeten en zijn omgegaan met veel mooie vrouwen en beroemdheden als Michael Douglas en Boris Becker. In Duitsland heeft hij het beursgenoteerde Borussia Dortmund voor een bankroet behoed.

lees het hele artikel bij Bloomberg

Reacties zijn gesloten.