Philip de Figueiredo krijgt 6 jaar. Baas nog vrij in Zwitserland.

Australian Taxation OfficeHet grootste onderzoek naar belastingfraude in Australië – operatie Wickenby – loopt al sinds 2006 en heeft al zo’n 430 miljoen dollar gekost. Tot nu toe is zo’n 350 miljoen dollar teruggehaald, maar dat is nog 1 miljard minder dan gepland. Het gaat om grootschalige belastingontduiking, waarbij Australische bekendheden en topondernemers betrokken waren. Er zijn al ruim 60 personen aangeklaagd en in augustus 2012 werd de tot nu toe langste straf – 8 jaar en 11 maanden – opgelegd aan Robert Agius (1950), die 8 bedrijven hielp om voor ruim 5 miljoen dollar belastingfraude te plegen.

In 2008 werd Philip de Figueiredo (1952) opgepakt op Jersey om 2 jaar later te worden uitgeleverd. Dat is met zijn baas, Philip Jepson Egglishaw, nog niet gebeurd. Egglishaw runt met z’n oudere broer Richard het accountantskantoor Strachans, met name actief in belastingadvies en trusts; tot 2001 gevestigd op Jersey, maar met de komst van strengere regels voor trustbedrijven uitgeweken naar Genève.

Philip Jepson Egglishaw wordt beschouwd als het brein achter de constructies waarmee bekendheden als acteur Paul Hogan en muziekproducent Glenn Wheatley ruim 2 miljoen aan belasting ontdoken. Zwitserland heeft nu eenmaal andere opvattingen over dergelijke aangelegenheden en weigert gehoor te geven aan het Australische uitleveringsverzoek.
Wel zou Egglishaw het faillissement van zijn accountantskantoor hebben aangevraagd.

Philip de Figueiredo

Philip de Figueiredo

De miljonair De Figueiredo – die de ideeën van Egglishaw materialiseerde – was de afgelopen 2 jaar op borgtocht vrij en was een graag geziene gast op de golfclub Arundel Hills Country Club, vlakbij hun woonplaats Runaway Bay. Tot november 2012 kreeg hij nog een vorstelijk salaris alsmede een vergoeding voor juridische onkosten van zijn ex-werkgever Strachans. Begin maart 2013 werd de accountant door het Hooggerechtshof van Queensland in Brisbane veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar.

Hij zou ook voor Adam Hargraves en Daniel Stoten – twee directeuren van de Phone Directories Company (PDC) in Gold Coast, Queensland – een netwerk van offshore vennootschappen hebben opgezet, om zo miljoenen aan belasting te kunnen ontduiken in de periode 1999 – 2005. Beide heren werden reeds veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6,5 jaar, waarvan in hoger beroep 5 jaar over bleef.
Wheatley verdween in 2007 in het gevang. Voor hem vervalste De Figueiredo documenten voor een oneigenlijke aftrekpost van 400.000 dollar.

bron: The Australian (Sarah Elks, Michael McKenna), Courier Mail (Robyn Wuth), Goldcoast.com.au, Sydney Morning Herald (John Garnaut)

 

Reacties zijn gesloten.