Voormalig aandelenhandelaar Schroders handelde met voorkennis

Voormalig aandelenhandelaar Damian Clarke bekende in juli 2015 en maart van dit jaar schuldig te zijn aan handel met voorkennis. In ieder geval negen keer in negen jaar had hij zijn povere salaris – ‘beloning’ in bankiersjargon – er mee aangevuld. Medio juni 2016 werd hij door rechter Joanna Korner van de Southwark rechtbank in Londen veroordeeld tot 2 jaar cel en het terugbetalen van de getraceerde neveninkomsten; net iets meer dan 155.000 pond. In totaal zou hij meer dan 360.000 pond verdiend hebben.

voormalig aandelenhandelaar Damian Clarke

Damian Clarke (foto: This is MONEY)

Clarke (1975) werkte tot 2013 voor het prestigieuze Schroders Investment Management, dat een vermogen beheert van ruim 400 miljard euro. Op de aandelendesk werkte hij met vertrouwelijke informatie over fusies en overnames. Volgens Schroders gebruikte hij die informatie regelmatig om voor eigen rekening handel te drijven en er zo fors aan te verdienen. Zo handelde hij in 2003 in aandelen van het bouwbedrijf Swan Hill en in 2012 in aandelen Invensys, in 2014 overgenomen door Schneider Electric.

Onder zijn eigen naam of die van familieleden handelde hij ook in Autonomy, Marlborough Sterling, NeuTec Pharma en Raven Mount Group. De Financial Conduct Authority (FCA) zette het onderzoek naar de vier betrokken familieleden niet door. Veelal handelde de voormalig aandelenhandelaar binnen enkele minuten nadat hij bijvoorbeeld een persbericht onder ogen had gekregen en deed dat meestal vanaf een computer op de gang bij het koffie-apparaat. Tot Clarke in 2013 werd gearresteerd.

Kort na de veroordeling in mei van Martyn Dodgson van Deutsche Bank, was deze veroordeling van Damian Clarke de dertigste sinds de FCA in 2009 een eerste pleger van handel met voorkennis veroordeeld kreeg. Voor die tijd werd dit misdrijf door de toezichthouder nooit voor de rechter gebracht.

“Insider dealing is … more likely to lead to terms of imprisonment and shame, rather than glamorous profits and fame.”, sprak Mark Steward, een directeur van de FCA, in zijn toelichting op het onderzoek en de strafzaak.

bron: de Telegraaf, the Guardian, Bloomberg (Suzi Ring), This is MONEY (James Burton)

Reacties zijn gesloten.