Investeren in films leek fiscaal aantrekkelijk

De mannen achter productiemaatschappij Little Wing Films werden begin juni 2016 schuldig bevonden aan belastingfraude via hun vehikel om te investeren in films. Daarmee zouden vermogende Britten tussen 2002 en 2009 130.000 pond terug kunnen krijgen van de belastingdienst voor elke 100.000 pond die ze investeerden, gebaseerd op een ruimhartige fiscale regeling van de Britse overheid om de filmindustrie te stimuleren. In 2013 kondigde de Crown Prosecution Service aan vervolging in te stellen en in oktober 2015 ging de rechtszaak in Birmingham van start.

Meer dan 275 deelnemers – UHNW individuals, zoals zakenbankiers, voetballers, politici en een popster –  legden ruim 76 miljoen in. Accountant en filmproducent Keith Hayley (1950) was de architect van de fraude en werkte samen met producent Robert Bevan (1963) en adviseur Anthony Charles Savile (1963). In Monaco kregen ze hulp van Norman Leighton, een financieel adviseur. De mannen verdienden zelf 26 miljoen pond met hun uitvinding.

Investeren in filmsIn de voorbereiding van ruim 300 nieuwe projecten voor uiteindelijk zo’n 35 films werden op papier grote verliezen geleden. Zo ontdekte HM Revenue & Customs (HMRC) dat bepaalde opnames en werkzaamheden helemaal niet voor 250 miljoen pond in Monaco waren gedaan, maar gewoon op het kantoor in Londen voor 4 miljoen pond. De investeerders konden op die manier gezamenlijk zo’n 100 miljoen pond terugvragen van de fiscus, maar die probeert dat geld terug te vorderen.

Uiteraard werd er ook gebruik gemaakt van een web aan bedrijven in Monaco, Genève en op de Kanaaleilanden, die waren geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden en werden bestuurd door bevriende katvangers op de Filipijnen en in Kolkata. Deze bedrijven bleken niet veel meer te doen dan het ingelegde geld onderling rondpompen om leningen met gelimiteerd verhaal aan de investeerders te kunnen verstrekken.

Eind juni zouden de straffen volgen. In een soortgelijke zaak kregen Neil Williams-Denton, voormalig directeur bij Greystone Financial Services, en voormalig EY partner Terence Potter in december 2015 6 en 8 jaar gevangenisstraf voor een fraude van 2,2 miljoen pond.

bron: MoneyMarketing (Katie Marriner, Laura Sutter), International Adviser (Katherine Denham), the Guardian (Ben Child), MailOnline (Amie Gordon), UK Film Finance Handbook 2005/06 (Adam P. Davies)

Reacties zijn gesloten.