Centurion kwam niet verder dan twee modelwoningen

Pacific Gardens park van Centurion Vastgoed in Costa Rica

Ligging Pacific Gardens in Costa Rica

Medio juni 2016 stonden de drie directeuren van Centurion Vastgoed voor de rechter in Almelo. Patrick de Rijk (1983), Charles van Eck (1975) en Ferdinand Snijtsheuvel (1977) hoorden minimaal 36 maanden cel tegen zich eisen; hun vastgoedfonds inzake vakantiehuisjes in Costa Rica werd door de AFM en het OM beschouwd als een piramidefonds van 32 miljoen euro. Daarvan is zo’n 26 miljoen euro van circa 700 investeerders verdwenen. Een week eerder werd een tuchtklacht ingediend tegen de Arnhemse vestiging van VWGNijhof registeraccountants. Bij een goede zwendel heb je ook intermediairs nodig, in dit geval de accountants Van der Rijt en Van Mullem.

Ronkende PR-machine

Het lokken van investeerders met (luxe) vakantiewoningen in een zonnig oord lijkt nog steeds een beproefd concept. Centurion vertoont sterke gelijkenis met oplichtingspraktijken als Royal Dubai en Palm Invest, alleen was het nooit te gast in Business Class. 
Centurion herrees zelfs uit zijn eigen as. In 2014 werd begonnen met het nieuwe vastgoedfonds Centauro Real Estate, waarvan de FIOD in 2015 de administratie in beslag nam. Inmiddels is Rembrandt Rendement actief met vastgoed op Antigua, volgens gedupeerden een voortzetting van Centurion. De drie directeuren zelf zijn Bali Investments gestart met – u raadt het al – investeringskansen in vakantiehuisjes in Indonesië. 

Centurion haalde tussen 2009 en 2014 miljoenen op met de uitgifte van obligatieleningen en winstcertificaten. De eerste investeerders kregen hun belegging versneld en met een hoger rendement uitbetaald. Dat gebeurde met geld van latere beleggers en niet omdat er met de verkoop van bouwgrond of vakantievilla’s fors geld was verdiend. In Costa Rica verrezen twee modelwoningen. Daar bleef het bij. Na waarschuwingen van de AFM aan beleggers kwam Centurion in de problemen en ging het bedrijf in de zomer van 2014 failliet.

Inleg ging in rook op

De directeuren leefden op grote voet: jaarsalarissen van bijna twee ton, dure maatpakken en dito auto’s en beiden gebruikten cocaïne. Oprichter en directeur Patrick de Rijk trok maandelijks voor 7.500 euro aan cocaïne door z’n neus en belandde in verslavingsklinieken. Terwijl De Rijk was opgenomen, figureerde Van Eck de laatste drie maanden noodgedwongen als directeur. Het trio kwalificeert zich wellicht minder als witteboordencriminelen dan als beroepsoplichters. De Rijk werd in 2014 veroordeeld voor beleggingsfraude rond Pura Vida en Eco Invest Marketing Sales. Ook Van Eck zou daar bij betrokken zijn geweest. Snijtsheuvel was eerder betrokken bij een reeks faillissementen. 

De Stichting Beleggersbelangen Centurion eist ruim 26 miljoen euro schadevergoeding van de verdachten.

bron: AD (Koen Voskuil), FD (Vasco van der Boon), de Gelderlander, 925.nl (Arno Wellens)

Reacties zijn gesloten.