Handelaar Deutsche Bank bestraft, ex-bestuur RBS niet vervolgd

Handelaar Deutsche Bank bestraft – Als resultaat van een onderzoek door de Britse FCA dat eind 2007 startte, werd medio mei 2016 een handelaar van Deutsche Bank in Londen veroordeeld tot een celstraf van 4,5 jaar voor handel met voorkennis. De celstraf van Martyn Dodgson vormt een nieuw record, na de 4 jaar celstraf die in 2012 werd opgelegd aan James Sanders, de baas van Blue Index. Andrew Hind, accountant en goede vriend van Hodgson werd eveneens schuldig bevonden en kreeg een 1 jaar kortere straf. 

De FCA kwam de verdachte handel in 2007 op het spoor door meldingen van grote transactievolumes in het aandeel Scottish & Newcastle. Die bleken op het conto te komen van daghandelaren Ben Anderson en Iraj Parvizi, die de FCA evenwel niet veroordeeld kreeg. Wel streken zij zo’n 6,3 miljoen pond op van de naar schatting 7,4 miljoen pond aan onrechtmatig verkregen winsten. Dodgson en Hind zouden ruim 700.000 pond hebben getoucheerd. Dodgson beschikte over gevoelige informatie door zijn werk bij Lehman Brothers en daarna Deutsche Bank, die hij doorspeelde aan Hind. De heren sluisden het geld weg via bankrekeningen in Panama en Zwitserland, maakten gebruik van prepaid mobiele telefoons en sterk versleutelde computerapparatuur en verbindingen.

Handelaar Deutsche Bank bestraft, ex-bestuur RBS niet vervolgd

Fred Goodwin

Dan was er voor “Fred the Shred” Goodwin en overige ex-bestuursleden van de Royal Bank of Scotland (RBS) beter nieuws. Het OM kwam namelijk na 5 jaar tot de conclusie dat er onvoldoende bewijs was voor strafvervolging van de bank of haar bestuurders inzake de aandelenemissie in de zomer van 2008, vlak voordat de bank in oktober van dat jaar dreigde te bezwijken en met 45 miljard pond aan staatssteun gered moest worden. Goodwin had net 12 miljard pond nieuw geld bij aandeelhouders opgehaald na de aankoop van ABN Amro (voor 49 miljard pond) om daarna te constateren dat het aandeel RBS zo’n 90% van z’n waarde verloor. Het kostte de weinig populaire harde saneerder (Sir) Goodwin in 2012 zijn ridderschap als gevolg van de “schaal en ernst van de impact van zijn handelen”.

RBS, nog voor meer dan 70% in handen van de staat, kampt nog steeds met de gevolgen van het beleid van Goodwin en zijn medebestuurders. Ook in 2015 leed de bank – voor het achtste jaar op rij – verlies. Het besluit van justitie om niet tot strafvervolging over te gaan, kon dan ook niet op veel bijval rekenen. Opnieuw werd geconstateerd dat in het Verenigd Koninkrijk geen enkele bankbestuurder sinds de financiële crisis daarvoor is vervolgd en dat het er alle schijn van heeft dat er voor vermogende topbestuurders andere regels gelden. Wel beginnen naar verwachting dit jaar nog civiele zaken tegen het voormalige bestuur van de bank over de gewraakte aandelenuitgifte in 2008.

bron: FT (Caroline Binham), The National (Greg Russel), Daily Record

Reacties zijn gesloten.