SNC-Lavalin ook in Bangladesh beschuldigd van corruptie

foto van Kevin Wallace

Kevin Wallace

In verband met een aantal corruptieschandalen heeft het grootste Canadese ingenieursbureau, SNC-Lavalin, dit jaar zeker al 6 topmanagers zien vertrekken. Medio december 2012 kon Kevin Wallace, president van het nucleaire energiebedrijf Candu (CANada Deuterium Uranium, een dochterbedrijf van SNC), aan dat rijtje worden toegevoegd. Het bedrijf uit Montreal gaf aan nieuwe maatregelen te treffen tegen fraude en onethisch gedrag, zoals aanscherping van de ethische gedragsregels en verplichte cursussen voor internationale medewerkers.

Het onderzoek waarvan Wallace nu slachtoffer dreigt te worden, begon een paar jaar geleden. De Wereldbank had zo’n vermoeden dat er bij de aanleg van de 6 kilometer lange Padma-brug in Bangladesh sprake was van omkoping. Toen dit vermoeden werd bevestigd, blokkeerde de bank haar lening van 1,2 miljard dollar en viel het werk stil. De Royal Canadian Mounted Police (RCMP) en de overheid van Bangladesh namen het onderzoek verder ter hand.

Na huiszoeking in september 2011 werden in april van dit jaar nog 2 voormalig SNC-medewerkers opgepakt voor overtreding van de Corruption of Foreign Public Officials Act: Ramesh Shah en Mohammad Ismail. Afgelopen zomer besloot de Wereldbank om de lening in te trekken, omdat ze geen vertrouwen had in de aanpak van de geconstateerde tekortkomingen.

Het onderzoek dat de Anti-Corruptie Commissie daarop instelde, leidde medio december tot de aanbeveling om diverse Bengaalse functionarissen te vervolgen, evenals Wallace, Shah en Ismail. Zo zou uit aantekeningen van Shah blijken dat onder andere een minster van Buitenlandse Zaken en een minister van Communicatie een percentage van zouden krijgen van het bedrag dat met de opdracht was gemoeid. Ook zou Wallace in de zomer van 2011 een ontmoeting in de hoofdstad Dhaka hebben gehad met een hoge functionaris van de Bruggen Autoriteit (zeg maar Rijkswaterstaat) en de minister van Communicatie. Kort daarop werd SNC-Lavalin door de regering aanbevolen voor de opdracht tot aanleg van de Padma-brug. De opdracht werd uiteindelijk nooit verstrekt.

logo SNC-LavalinNaast deze zaak in Bangladesh lopen er nog meer onderzoeken naar malversaties door SNC-Lavalin. Zo werd in Zwitserland eerder dit jaar voormalig topmanager Riadh Ben Aissa aangehouden. Hij zou via Zwitserse banken steekpenningen hebben betaald aan diverse functionarissen in Noord-Afrika.
De anti-corruptie taskforce in de Canadese provincie Quebec heeft Aissa en voormalig ceo Pierre Duhaime in november in beschuldiging gesteld van fraude bij de opdracht van 1,3 miljard dollar voor de bouw van een nieuw ziekenhuis voor het McGill University Health Network.

lees het hele artikel bij The Globe and Mail (Greg McArthur)

Reacties zijn gesloten.