Franse boete UBS voor belastingontduiking zou mee kunnen vallen

Na een meerjarig onderzoek naar hulp bij belastingontduiking was UBS sinds eind 2016 in gesprek met het Franse OM over een mogelijke schikking. Begin maart 2017 werd bekend dat UBS – op grond van nieuwe wetgeving – verwachtte met een transactie lager dan 300 miljoen euro – die boete betaalde ze in 2014 in Duitsland – weg te kunnen komen. Eveneens aanzienlijk minder dan de ruim 1 miljard die de bank als borg stelde. In 2009 trof UBS een schikking in de VS van 780 miljoen dollar voor het helpen van klanten bij het ontduiken van belasting. 

Franse boete UBS

UBS CEO Sergio Ermotti (REUTERS/Michael Buholzer)

De onderzoeksrechter beschuldigde UBS van het organiseren van evenementen voor klanten om ze te overreden hun vermogen buitengaats – in dit geval naar Zwitserland – te brengen. Het nuttige – hulp bij belastingontduiking – werd zo verenigd met het aangename – golftoernooien en kunstbeurzen. Achteraf wellicht erg prijzig. Mocht het wel tot een rechtszaak komen, dan zou de boete zo’n 4,9 miljard euro kunnen bedragen, de helft van het door Franse burgers weggesluisde vermogen.

Bij een andere Franse rechtbank moest UBS zich in februari verantwoorden over de rechtmatigheid van het ontslag van Nicholas Forissier. Hij speelde tien jaar geleden als klokkenluider gegevens door over belastingontduiking aan de Franse autoriteiten en werd kort daarna ontslagen. De Amerikaanse klokkenluider van destijds – Bradley Birkenfeld – ontving een beloning van ruim 100 miljoen dollar.

Voorwaardelijk uitstel van strafvervolging naar Amerikaans model zou ook in Frankrijk mogelijk kunnen worden. UBS zou dan als één van de eerste partijen gebruik maken van deze nieuwe Franse wetgeving, toepasbaar in gevallen van corruptie, belastingfraude en witwassen; de convention judiciaire d’intérêt public, kortweg CJIP. Ook hier geldt dat geen sprake is van het bekennen van schuld.

Tegen de borgstelling van 1,1 miljard euro diende UBS in 2015 een herroepingsverzoek in bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. In januari 2017 wees het Hof het verzoek unaniem af.

bron: Bloomberg (Gaspard Sebag, Fabio Benedetti Valentini), The National Law Review (Laura L. Gavioli), Reuters, Wikipedia


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *