Omvangrijke corruptie bij Indonesische identiteitskaart

corruptie bij Indonesische identiteitskaartBegin maart 2017 startte de Anti-Corruptie Commissie (KPK) een rechtszaak inzake een zelfs voor Indonesische begrippen omvangrijk en explosief corruptieschandaal. Tussen 2009 en 2015 zouden een flink aantal politici, ministers, provinciale gouverneurs en hoge ambtenaren zich ongeveer een derde hebben toegeëigend van het budget van het project om alle 255 miljoen inwoners te voorzien van een nieuwe elektronische identiteitskaart (e-KTP). Van het budget van zo’n 440 miljoen dollar zou ruim 170 miljoen zijn verdwenen in de zakken van onder andere de minister van Justitie Yasonna Laoly, de voormalig minister van Binnenlandse Zaken Gamawan Fauzi en de fractievoorzitter van de Golkar partij Setya Novanto.

Als alle aanklachten in deze zaak worden bewezen, zou dat het trieste record opleveren van de grootste parlementaire fraudezaak ooit in Indonesië. Tot nu toe was dat het Hambalang schandaal, waarbij ruim 100 miljoen dollar werd verduisterd bij de bouw van een groot sportcomplex. De voormalig voorzitter van de Democratische Partij Anas Urbaningrum en de voormalig thesaurier Muhammad Nazaruddin, ook genoemd in de e-KTP aanklacht, zitten daarvoor nog een gevangenisstraf uit.

Verreweg het grootste deel van de verduisterde gelden kwam terecht bij Novanto, Urbaningrum en Nazaruddin, die elk bijna 60 miljoen dollar ontvingen en op hun beurt gebruikten om bedrijven, advocaten, partijgenoten en ambtenaren om te kopen. Ook het bedrijf PT Rakabu Sejahtera zou betrokken zijn, waarvan een zwager van president Joko Widodo directeur is. Arif Budi Sulistyo is getrouwd met de jongste zus van president “Jokowi”, die tot nu toe gevrijwaard bleef van corruptieverdenkingen. De KPK gaf aan dat Arif tot nu toe enkel wordt gezien als getuige.

Bij zijn aantreden in 2014 verklaarde Jokowi corruptie uit te zullen roeien, maar dat is in Indonesië makkelijker gezegd dan gedaan. Novanto bijvoorbeeld overleefde al diverse corruptieschandalen en werd in november 2016 zelfs opnieuw kamervoorzitter nadat een zaak tegen hem niet werd doorgezet. Hij werd ervan verdacht gepoogd te hebben om de locale vestiging van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Freeport McMoran voor 1,8 miljard dollar in aandelen af te persen.

bron: Asia Times (John McBeth), The Jakarta Post (Ina Parlina, Rendi A. Witular), South China Morning Post, ABC News, New Straits Times


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *