Kartels toeleveranciers auto-industrie kregen Europese boete

Begin maart 2017 deelde de Europese Commissie boetes uit voor in totaal meer dan 150 miljoen euro aan zes leveranciers van motorkoelsystemen en airconditionings voor auto’s vanwege deelname aan één of meerdere van in totaal vier kartels in de Europese Economische Ruimte. De twee bedrijven – Denso en Panasonic – die de kartels hadden gemeld, kregen door hun medewerking feitelijk geen boete. De overige vier bedrijven kregen de volgende boetes:

LeverancierLandBoete (in miljoen €)  
BehrDuitsland62
ValeoFrankrijk26,5
CalsonicJapan1,75
SandenJapan64,5

 

In de jaren 2004 – 2009 maakten de bedrijven afspraken over de prijzen van hun producten en de verdeling van de markt. Ook wisselden ze marktgevoelige informatie uit. De afspraken werden gemaakt tijdens ontmoetingen in Europa en Japan en er werd telefonisch en via e-mail informatie uitgewisseld. De motorkoel- en airconditioningsystemen werden afgenomen door Volkswagen, Mercedes, BMW, Nissan-Renault, Suzuki, Landrover en Volvo. 

Kartels toeleveranciers auto-industrie

Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging

“Ook al zie je deze producten niet direct in je auto, het effect voel je wel degelijk.” zei Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging. Ook in dit geval van kartelafspraken zal de consument het in zijn portemonnaie hebben gevoeld en dat blijft voor Vestager onacceptabel. Eerder werden al diverse kartels in de auto-industrie aangepakt. Voor dit onderzoek werd samengewerkt met de autoriteiten in Japan en de VS.

De zes bedrijven erkenden deelgenomen te hebben aan de betreffende kartels. Denso, dat in alle vier kartels participeerde meldde er drie. Panasonic meldde de vierde. Door hun melding en medewerking werd hun boete gereduceerd tot 0. Denso had anders een boete van bijna 290 miljoen euro tegemoet kunnen zien. De boetes voor de andere vier bedrijven werden verlaagd met percentages tussen de 25 en 60% als gevolg van hun medewerking en het feit dat ze een schikking wilden treffen.

bron: Evertiq, EUbusiness, EBLnews, NewEurope (Irene Kostaki)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *