Manipuleerden UBS, BNP, RBS en andere banken de markt voor Amerikaanse staatsobligaties?

Eind april 2017 vielen er bij banken als UBS, BNP, Morgan Stanley en RBS in de Verenigde Staten dagvaardingen op de mat in een onderzoek van de autoriteiten naar onregelmatigheden in de handel in Amerikaanse staatsobligaties, of eigenlijk een soort opties daarop. Mogelijk gesjoemel – onderlinge afstemming tussen de handelaren – werd aangekaart door een pensioenfonds uit Cleveland. Dat had opgemerkt dat in teveel situaties de uitgifteprijs van het staatspapier lager lag dan de prijs die de banken in de voorverkoop hadden gehanteerd. Een “vergissing van de bank in uw nadeel” die statistisch gezien te vaak voorkwam volgens het pensioenfonds.

Amerikaanse staatsobligaties

EE Savings Bond (US Treasury, Public Domain, Link)

Zo rees het vermoeden dat – net als bij de interbancaire rente en valutahandel – handelaren van diverse banken overleg zouden hebben gehad over het volume en de prijzen in de markt; een markt van 14.000 miljard. Om die reden startten de ministeries van Justitie en Financiën in 2015 een onderzoek, om te beginnen bij Goldman Sachs en Deutsche Bank. Al deze banken verkopen waardepapieren aan toonder, die recht geven op staatsobligaties die nog op de markt gebracht moeten worden. 

Dat geeft de overheid een mooie indicatie van de vraag, maar is op zich een weinig transparante markt. Als de uitgifteprijs lager uitvalt dan wat klanten betaald hebben voor deze zogenaamde ‘when-issued securities‘, dan is de bank spekkoper. Dat gebeurde zo vaak, dat genoemd pensioenfonds becijferde dat de kans daarop – in een zo voorspelbare markt – kleiner is dan 1%. Deze en andere partijen zijn inmiddels – alleen of gezamenlijk – rechtszaken begonnen tegen een aantal van de genoemde banken.

Het onderzoek werd tot nu toe exclusief uitgevoerd door Justitie en Financiën, terwijl ook de SEC, de Commodities Futures Trading Commission, het New York Department of Financial Services en de Europese Commissie er graag mee aan de slag zouden willen.

bron: Bloomberg (Tom Schoenberg), Reuters (Subrat Patnaik, Karen Freifeld), New York Post (Kevin Dugan), Wikipedia


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *