Voorzitter ethische commissie verlaat Russisch parlement

Vladimir Pekhtin

Vladimir Pekhtin

Eén van de grondleggers van de partij Verenigd Rusland, Vladimir Pekhtin, deed medio februari 2013 afstand van zijn zetel in de Duma en gaf het voorzitterschap van de ethische commissie op, daartoe gedwongen nadat mogelijk verzwegen vastgoed in Miami aan het licht was gebracht. De anti-corruptie blogger Aleksei Navalny had materiaal gepubliceerd waaruit zou blijken dat hij mede-eigenaar is van 3 huizen in Florida met een waarde van 2 miljoen dollar. Russische kamerleden zijn verplicht opgave te doen van al hun inkomen en bezittingen en dat had Pekhtin in dit geval verzuimd. Ook is er wetgeving in de maak, die het bezit van bankrekeningen en effecten en mogelijk vastgoed in het buitenland verbiedt.

Het vertrek van de voorzitter van de ethische commissie is een klinkende overwinning voor de Russische protestbeweging tegen het huidige bewind. De bron van Navalny liet een krant weten over soortgelijke bewijzen te beschikken die betrekking zouden hebben op andere kamerleden.

Het spitwerk zou zijn verricht door een Russisiche dokter, Andrey Zayakin, verbonden aan een Spaanse universiteit. Hij zou bevestigd hebben dat hij in zijn vrije tijd in openbare bronnen speurt naar buitenlandse bezittingen van Russische bestuurders die het Kremlin steunen. Na publicatie door Navalny werd er veel aandacht aan besteed in kranten en op websites. Ook de staatstelevisie, die dit soort nieuws meestal negeert, deed er verslag over.

Op de website van Verenigd Rusland stond te lezen dat “Pekhtin zijn eer en waardigheid zal verdedigen door in de VS zijn gelijk te bewijzen; iets dat lastig is te combineren met zijn werk in de Duma”. Anderen houden het erop dat deze onthulling het einde van zijn politieke carrière was en dat hij eenvoudigweg in Miami gaat wonen.

Pekhtin is niet de eerste en de enige die de Duma verliet sinds de verkiezingen in december 2011. In oktober 2012 stapte Aleksei Knyshov op vanwege zakelijke belangen. Medio september 2012 werd Gennady Gudkov om dezelfde reden aan de kant gezet.

bron: The Moscow Times (Yekaterina Kravstova), Business Insider (Adam Taylor), The Guardian (Howard Amos), The Wall Street Journal (Alan Cullison, Cameron Mcwhirter), Russia Today

Reacties zijn gesloten.