Poetin bindt (opnieuw) strijd aan tegen corruptie

Grand Kremlin Palace

Grand Kremlin Palace

In december 2012 hield president Poetin zijn eerste ‘state of the nation’-toespraak sinds het begin van zijn nieuwe ambtstermijn, 6 maanden geleden. In de St. George Hall van het Kremlin paleis hield hij z’n toespraak voor Doema-leden, ministers en geestelijk leiders. Belangrijke speerpunten in zijn betoog waren de bestrijding van corruptie en het terugdringen van de kapitaalvlucht naar het buitenland. Problemen die de afgelopen 13 jaar van zijn bewind de economische ontwikkeling van Rusland hebben verstoord.

Zo viel hem applaus ten deel toen hij een wettelijk verbod aankondigde op het openen van buitenlandse bankrekeningen en het bezit van buitenlandse aandelen. “Klap niet te vroeg”, waarschuwde Poetin, “zo leuk vinden jullie het misschien helemaal niet.” De maatregel heeft betrekking op hoge functionarissen binnen het Kremlin, de overheid en het parlement. Bovendien kondigde hij aan bedrijven aan te pakken die ’s lands belastingregime proberen te omzeilen. De afgelopen jaren verhuisde er zo’n 80 miljard dollar per jaar over de landsgrenzen.

Bij de bevolking staat de overheid toch al niet hoog aangeschreven als het om corruptie gaat en de recente schandalen, waaronder het ontslag van de minister van Defensie, hebben daar weinig aan veranderd. Integendeel, mensen hebben deze retoriek eerder gehoord. Van ontwikkeling kan in hun ogen alleen sprake zijn als er eindelijk een eerlijke regering komt. Niet een regering die zichzelf verrijkt onder de vlag van corruptiebestrijding.

Daarnaast adresseerde de president nog vele aandachtspunten, zoals de gestaag teruglopende bevolking, de verdere verbrokkeling van de voormalige Sovjet Unie, etnische tegenstellingen en onlusten en de stand van de democratie. Door tegenstanders afgedaan als evenzovele gemeenplaatsen, door zijn aanhangers gezien als de juiste aanpak, stap voor stap.

lees het hele artikel bij RAI-SEE

Reacties zijn gesloten.