Jacht op S&K Sachwert AG in fraude van 100 miljoen

Stephan Schaefer

Stephan Schäfer

Medio februari 2013 deed de Duitse politie met 1.200 man 130 invallen in 7 deelstaten in een onderzoek naar beleggingsfraude door Deutsche S&K Sachwert AG, een investeringsbedrijf in vastgoed in Frankfurt en het investeringsfonds United Investors Treuhand uit Hamburg. Er werden 6 personen voor ondervraging meegenomen – waaronder de 2 oprichters van S&K – en voor ruim 100 miljoen euro beslag gelegd op vastgoed, auto’s en bankrekeningen. Er zou sprake zijn van zeker 1.000 gedupeerden die voor misschien wel 100 miljoen het schip in zijn gegaan.

Jonas Köller

Jonas Köller

Beleggers namen in 2008 met een bedrag vanaf 10.000 euro voor 5 jaar deel aan een investeringsfonds van S&K Sachwert, dat een rendement van 12% in het vooruitzicht stelde. In 2012 volgde een tweede fonds, nu met een looptijd tot 2016. Volgens het OM werd de inleg van nieuwe cliënten door Schäfer & Köller louter gebruikt om deelnemers in het eerste fonds uit te betalen. Ook hier was dus sprake van een piramidesysteem met beleggingen, ofwel een Schneeballsystem, zoals de Duisters zeggen.

Advocaat Marc Geriche, die veel gedupeerden vertegenwoordigt, stelde dat S&K Sachwert zich bediende van een zogenaamde financieel expert, die de investering positief beoordeelde en het vastgoed een veel hogere waarde toedichtte dan die in de markt.

Stephan Schäfer (1979) en Jonas Köller (1981), de oprichters van S&K, gebruikten veel van het geld dus niet voor daadwerkelijke beleggingen, maar voor een luxe en dure levensstijl. Zo bezaten ze auto’s van de merken Porsche, Lamborghini, Ferrari, Bentley en Aston Martin, gaven uitbundige feesten en huurden voor een evenement o.a. een olifant.

Deutsche SK Sachwert AG logoNadat in 2012 twee managers het bedrijf verlieten, verschenen er steeds meer berichten op internet over het schimmige bedrijfsmodel van S&K en de levensstijl van de oprichters. In juni 2012 nam Justitie al eens een kijkje in het bedrijfspand aan de Kennedyallee in Frankfurt, zogenaamd op grond van de twijfelachtige omstandigheden waaronder Köller zijn doctorstitel zou hebben verkregen.

In totaal worden zo’n 50 personen verdacht van betrokkenheid bij dit schandaal, waaronder notarissen en advocaten.

bron: Businessweek (Karin Matussek), Frankfurter Neue Presse (Mirco Overländer), SpiegelOnline, Haberler.com, DW, boerse.ARD.de

Reacties zijn gesloten.