‘Meest profijtelijke transactie met voorkennis ooit’

bedrijfslogo CR Intrinsic InvestorsEind november 2012 werd een aanklacht ingediend tegen Matthew Martoma voor een effectentransactie met voorkennis in 2008, die een winst opleverde van 276 miljoen dollar, hetgeen Martoma een bonus opleverde van 9 miljoen. Het bedrijf waarvoor hij werkte en de informant zijn eveneens aangeklaagd. Na in februari 2014 schuldig te zijn bevonden, werd hij begin september van dat jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en werden geld en bezittingen ter waarde van de bonus verbeurd verklaard.

Martoma (1974), destijds werkzaam bij CR Intrinsic Investors, kreeg belangrijke informatie van Sidney Gilman van de medische faculteit van de University of Michigan. Gilman had als voorzitter van een commissie, die toezicht hield op de test van een nieuw medicijn (bapineuzumab) tegen Alzheimer, toegang tot beursgevoelige informatie over de ontwikkelaars Elan Pharmaceuticals en Wyeth (nu onderdeel van Pfizer). De uitkomsten van het onderzoek waren onverwacht slecht.

Huis in Florida Matthew Martoma

In de zomer van 2008 zouden CR Intrinsic en een ander investeringsfonds in een week tijd 276 miljoen dollar winst hebben gemaakt bij de verkoop van 900 miljoen dollar aan aandelen in de beide farmaceutische bedrijven, waarvan ze hun long posities net op tijd hadden verkocht en voor substantiële bedragen short waren gegaan. Het aandeel in de deal van het andere investeringsfonds kwam precies overeen met de opgave van de long posities over het tweede kwartaal van 2008 van SAC Capital, 388 miljoen. Aangezien Steven A. Cohen eigenaar is van CR Intrinsic, hoeft de relatie met SAC niet te verbazen.

Meerdere medewerkers van SAC zij al verwikkeld geraakt in voorkenniszaken. De oprichter en miljardair Steven A. Cohen bleef tot nu toe buiten schot, maar steeds meer insiders vragen zich af of hij het droog houdt.

bron: Forbes (Steve Schaefer), Bloomberg (Bob van Voris, Patricia Hurtado)

Reacties zijn gesloten.