Oud-premier Kroatië veroordeeld wegens corruptie

foto van Ivo Sanader, oud-premier Kroatië

Ivo Sanader

Eind november 2012 heeft een rechtbank in Zagreb oud-premier Ivo Sanader (1953) veroordeeld wegens corruptie tot 10 jaar cel. De voormalig premier – van 2003 tot 2009 – moet tevens zo’n 500.000 euro terugbetalen. De rechter achtte bewezen dat hij miljoenen aan steekpenningen heeft aangenomen van de Oostenrijkse bank Hypo Group Alpe Adria en de Hongaarse oliemaatschappij MOL in ruil voor toegang tot de Kroatische markt.

Sanader werd in december 2010 in Oostenrijk aangehouden. Hij vluchtte toen naar zijn tweede thuisland in een poging naar de Verenigde Staten door te reizen, nadat het parlement had besloten om zijn onschendbaarheid op te heffen in verband met de verdenkingen van grootschalige fraude, waardoor Kroatië honderden miljoenen euro’s schade zou hebben opgelopen.

In de pers was al vaak geschreven over zijn leven in overdaad. Zo zou hij een keer met een regeringsvliegtuig naar Wenen zijn gevlogen om maatkostuums te passen. Zijn luxe woning in een villawijk van Zagreb hing vol met werken van Kroatische meesters. Sommige daarvan, zo stelde de aanklager, zou hij aan een slager in bewaring hebben gegeven samen met koffers vol baar geld, voordat hij vluchtte.

De Kroatische krant Jutarnji list schrijft dat de gevallen leider een paradoxale erfenis nalaat. Zo heeft hij de conservatieve Kroatische Democratische Unie (HDZ) weten te ontdoen van extreemrechtse aanhangers. Hij heeft een nieuwe brug weten te slaan naar de Servische minderheid in het land en de indruk gewekt een erudiet staatsman te zijn (hij spreekt vloeiend Engels, Duits, Italiaans en Frans) die wist wat hij wilde. Hij zette de deuren voor onderhandelingen over toetreding tot de EU wagenwijd open door zijn vastberadenheid om nauw samen te werken met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Tegen Sanader en zijn HDZ-partij loopt nog een ander corruptieproces. De politicus zou hebben gesjoemeld met geld van onder meer staatsbedrijven om de kas van zijn eigen partij te spekken.
In de onderhavige omkopingszaak heeft hij het afgelopen jaar steeds ontkend. Hij is ervan overtuigd dat het een politiek proces is geweest dat paste in het streven van Kroatië om in 2013 toe te treden tot de EU, maar dan wel op voorwaarde de omvangrijke corruptie in het land een halt toegeroepen te hebben.

bron: NOS, De Stentor, PresseEurop, The New York Times (Dan Bilefsky)

Reacties zijn gesloten.