Autonomy verdacht van ‘fuzzy accounting’

Autonomy logoOp de overname van zoekmachinespecialist Autonomy vorig jaar voor zo’n 11 miljard dollar schrijft Hewlett Packard in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2012 8,8 miljard dollar af. HP heeft naar haar zeggen onregelmatigheden ontdekt in de boekhouding en is van mening dat Autonomy een veel te rooskleurig beeld heeft geschetst van de financiële vooruitzichten.

The Wall Street Journal meldt dat HP de Amerikaanse beurswaakhond SEC en de Britse SFO heeft gevraagd een onderzoek te doen. Volgens de Amerikaanse zakenkrant waren er ten tijde van de aangekondigde overname in augustus 2011 al geruchten over ‘fuzzy accounting’ bij Autonomy. HP zou de overname snel hebben willen afronden omdat Oracle op de loer zou liggen om Autonomy over te nemen. Volgens Oracle was Autonomy echter veel te duur.

HP heeft door zowel Deloitte als KPMG een audit laten uitvoeren, maar daarbij kwamen geen onregelmatigheden in de boekhouding aan het licht. Autonomy-topman Mike Lynch, die HP afgelopen mei verliet, heeft dit ook altijd met kracht ontkend. Maar nadat hij weg was meldde zich een klokkenluider bij het topmanagement van HP, aldus de krant.
Daarop heeft HP PwC ingehuurd om een forensisch onderzoek te doen naar de financiële resultaten van de afgelopen jaren.

De overname van Autonomy was de grootste overname van een softwarebedrijf, ooit door HP gedaan. De later weggestuurde topman Leo Apotheker wilde met de aankoop zijn belofte nakomen om een grotere speler te worden op het gebied van zakelijke software.

Mike Lynch Autonomy founder

Mike Lynch

Lynch kan niet begrijpen hoe je 9 miljard afschrijft en als oorzaak iets aanwijst dat je een jaar geleden niet is opgevallen bij een boekenonderzoek door 300 mensen. Alsof een geoefend jager een grote olifant mist.
Hij ontkent de aantijgingen en beschuldigde HP van het te gronde richten van een wereldspeler op de markt van zoeksoftware in minder dan een jaar.

bron: Computable (Rik Sanders), The Guardian (Dominic Rushe, Charles Arthur, Juliette Garside), Forbes (Francine McKenna)

Reacties zijn gesloten.