Karim Wade gearresteerd in Senegal op verdenking van corruptie

Karim Wade

Karim Wade

Karim Wade, de zoon van voormalig president van Senegal Abdoulaye Wade, werd medio april 2013 in Colobane, vlakbij de hoofdstad Dakar, gearresteerd op verdenking van corruptie. Hij zou niet tijdig hebben voldaan aan de eis om de herkomst en wettigheid van zijn vermogen – ruim 1 miljard euro – aan te tonen. Waar zijn advocaten beweerden ruim 3.000 pagina’s aan hard bewijs te hebben aangeleverd, stelde de aanklager slechts 42 pagina’s te hebben ontvangen met weinig overtuigende informatie.

Karim Wade zou 15 bedrijven bezitten, een privé vliegtuig, het nodige vastgoed, waaronder luxe villa’s in de VS, Engeland, Frankrijk en Luxemburg, alsmede bankrekeningen op de Britse Maagdeneilanden en in Luxemburg.
Zo zou hij belangen hebben in Dubai Port World, dat de container terminal exploiteert in de haven van Dakar, in de Marokkaanse bank BCME en in AHS, actief in luchthavendiensten.

Gedurende het bewind van zijn vader tussen 2000 en 2012, vervulde Karim (1968) – als rechterhand en gedoodverfd opvolger van zijn vader – tegelijkertijd diverse ministersposten, waaronder die van Infrastructuur en Luchtvaart; hij werd daarom wel de minister ‘van hemel en aarde’ genoemd. Zodoende was hij verantwoordelijk voor ongeveer éénderde van het overheidsbudget in een periode van grote infrastructurele werken.

De nieuwe president Macky Sall heeft de oorlog verklaard aan corruptie en de speciale aanklager Alioune Ndao van het Anti-Corruptie Hof kondigde vorig jaar aan onderzoeken in te zullen stellen naar Wade jr. en nog vier ministers. De hulp van voormalig kolonisator Frankrijk, de VS en Engeland is ingeroepen om het verduisterde staatsvermogen terug te halen naar Senegal.

Senegal stond in de Transparency International Index 2012 op plek 94. Het is één van de meest corrupte landen in West-Afrika en heel Afrika.

bron: Moonofthesouth (Issa Sikiti Da Silva), BBC News, Reuters (Diadie Ba, Alison Williams), IOL News

Reacties zijn gesloten.