Accountant wilde cliënten vermoorden om fraude te verhullen

California Franchise Tax BoardMedio april 2013 werd een accountant in Ramona (Californië) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar en de terugbetaling van 14 miljoen dollar. Niet alleen bleek hij voor 11 miljoen dollar gefraudeerd te hebben, hij was ook van plan te voorkomen dat enkele cliënten tegen hem zouden kunnen getuigen. Steven Martinez (1961) verzorgde de belastingaanslagen voor vermogende cliënten en de voormalige belastingmedewerker roomde tussen 2004 en 2007 een deel van de oneigenlijke aftrekposten af. Hij gaf toe miljoenen aan belastinggeld te hebben gestolen. Met dat geld kocht hij een royaal huis, een boot, privé vliegtuig en camper en betaalde er luxe uitstapjes naar Mexico en de Super Bowl mee.

Vrij op borgtocht voor deze fraudezaak, nam Martinez in februari 2012 een voormalig chauffeur in de arm om een huurmoordenaar te regelen, die hij gedetailleerde informatie zou verstrekken over elk van de uit te schakelen cliënten. Na een tip kon de FBI zowel Martinez als Norman Russell Thellmann begin maart arresteren. De belastende verklaringen van Thellmann, bijvoorbeeld over het geld dat Martinez zou betalen en hoe de aanslagen het beste gepleegd konden worden, deed de zaak voor Martinez geen goed.

In augustus 2012 gaf hij toe dat hij wilde voorkomen dat zijn cliënten tegen hem konden getuigen en bekende schuld voor aanzetten tot moord, bedreigen van getuigen, belastingfraude, identiteitsdiefstal en witwassen. Medio april 2013 werd hij veroordeeld in deze zaak die begon als – niet gewelddadige – witteboordencriminaliteit, maar dreigde te ontsporen in het vermoorden van vier mensen.

Volgens de advocaat van Martinez was het begonnen met de kosten voor de behandeling van zijn autistische zoon. Toen hij er eenmaal in geslaagd was het benodigde geld te vergaren, bleek het eigenlijk erg makkelijk en ging hij ermee door. Dat bij Martinez zelf het Asperger-syndroom werd geconstateerd, zou mogelijk de ideeën voor het wat extreme eindspel kunnen verklaren. Zijn advocaat had echter nooit te overtuiging dat er iemand wat zou overkomen.

De bij de zaak betrokken specialist van de belastingdienst wees er nog eens op dat je nooit voorzichtig genoeg kunt zijn bij het kiezen van een belastingadviseur.

bron: NBC (Monica Garske, Artie Ojeda), accountingWEB, CBS8, AccountingToday (Michael Cohn)

Reacties zijn gesloten.